prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci sudionici 9. Znanstvenog piknika

Na 9. Znanstvenom pikniku, Gimnazija Vukovar predstavila se u području STEM – informatika (IoT, Arduino) nastupom pod nazivom “Razvoj STEM vještina primjenom Arduina i IoT-a”.

Ovogodišnje, deveto izdanje Znanstvenog piknika obilježeno je brojevima 3, 6 i 9 za koje je Nikola Tesla izjavio da su ključ svemira. Naime, Nikola Tesla je putem svojih istraživanja došao do zaključka da se cijeli svemir temelji na brojevima 3, 6 i 9, odnosno da su sve planete povezane s ova tri broja i da ovi brojevi imaju vlastitu energiju.

Posebnost 9. znanstvenog piknika ogleda se i u formatu izvođenja, pri čemu su se centralne aktivnosti odvijale uživo u perivoju dvorca Stubički Golubovec a brojne druge aktivnosti odvijale su se online na YouTube kanalu ZEZ  – Znanstveni piknik i na HRT-u, u trajanju od šest sati dnevno tijekom posljednjeg petka, subote i nedjelje u mjesecu rujnu 2020. godine. Znanstveni je piknik tijekom ova tri dana objedinio brojna događanja, poput STEAM tjedna, NOVSkya, Znanstvenog Quarta, javljanja u živo iz Zagreba, Bjelovara, Zadra i Novske. Organizatori događanja su Udruga Profesor Baltazar, CARNET, Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica i Zadruga ZEZ, a programski partneri su Institut Ruđer Bošković, FabLab Hrvatska i Udruga Virtualci.

Najveću manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj organiziranu u vidu neformalnog druženja s znanošću i umjetnošću obilježila su brojna zanimljiva i edukativna predavanja, prezentacije, radionice, video zapisi koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, poticanju stvaralaštva i kreativnosti i poručuju: “Znanost je zabavna!”. U izvođenju programa sudjelovale su brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva a među njima, bila je i Gimnazija Vukovar koja se predstavila u području STEM – informatika, nastupom pod nazivom “Razvoj STEM vještina primjenom Arduina i IoT”, putem videozapisa “STEM is cool”.

Vođeni tajnom koja se krije iza broja 3, a koji je bio sastavnica brojnih Teslinih misterioznih eksperimenata ali i uvjetni obrazac Teslina ponašanja i života (naime, kažu da je Nikola Tesla uvijek tri puta hodao oko zgrade, prije no što bi u nju ušao, čistio svoje tanjure s točno 18 salveta, živio u hotelskim sobama čiji je broj bio djeljiv sa tri, odnosno sve svoje aktivnosti u neposrednom okruženju temeljio na rezultatu djeljivim brojem 3), vukovarski gimnazijalci predstavili su 3 projekta . Na dinamičan i zanimljiv način, gledateljima su teorijski i eksperimentalno predstavljena praktična rješenja temeljena na arduino i Internet of Things tehnologiji i programiranju s ciljem popularizacije STEM područja i poticanja radoznalosti, kreativnosti, želje za istraživanjem i zanimanjem djece i mladih za znanost.

Tijekom tri dana trajanja 9. znanstvenog piknika, kroz brojne edukativne, zanimljive i  znanstveno popularne sadržaje, dobro su se zabavili i naučili brojne zanimljivosti vezane za znanstvene fenomene koji nas okružuju. Događanje su mogli pratiti svi zainteresirani učenici, a fokus je stavljen na učenike prvih razreda kako bi već na početku svog srednjoškolskog obrazovanja probudili svijest o korisnosti razvoja znanosti i tehnologije i doživjeli STEM područje prije svega kao avanturu i izazov koji omogućuju bolje poimanje svijeta u kojem živimo. Zasigurno, bila je to prilika za dobivanje i osmišljavanje novih ideja, poticaj i osnaživanje za nove projekte i nove izazove jer dobra ideja pokreće promjene, a ljudi s idejama su oni koji mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za život za sve nas.