prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Webinar o eTwinningu u A, B, C modelima poučavanja

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) i eTwinning ambasadorica Ane Marketin-Sedlar i Daniele Usmiani, u petak, 17. lipnja 2022. godine, održan je webinar pod nazivom ”eTwinning u A, B, C modelima poučavanja – inspiracija za odgojno-obrazovne djelatnike u osnovnim i srednjim školama”. Industrijsku strojarsku školu predstavljali su nastavnik Josip Filić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić, a gost predavač na webinaru bila je i Vesna Plenča iz Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Split.

Predavači su prezentiranjem provedenih eTwinningovih projekata kroz praktičnu i teorijsku nastavu struke pokazali na koji način eTwinningova platforma obogaćuje samu nastavu te osnažuje struku. Učenici škole od studenog 2021. godine sudjeluju u jednogodišnjem međunarodnom eTwinning projektu “The green changemakers” u suradnji s nositeljima projekta Gimnazijom “Vukovar” i Tehničkom školom iz Karlovca. Na samom početku projekta aktivnostima se priključila i anadolijska srednja škola Yunus Emre iz Bingola, Turska, a nešto kasnije projektu su se pridružili učenici i nastavnici iz škole koja je u Karmirgyughu, Armenija. Cilj projekta je na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj kroz razvoj kompetencija i aktivno sudjelovanje učenika u području održivog razvoja, a sve to uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju.

O svim provedenim aktivnostima sudionici webinara mogli su se informirati tijekom predavanja nastavnika Filića i voditeljice Lemaić. Tako je završetak ovogodišnjeg ciklusa webinara pod nazivom ”eTwinning u A, B, C modelima poučavanja – inspiracija za odgojno-obrazovne djelatnike u osnovnim i srednjim školama”, eTwinningovih ambasadorica Daniele Usmiani i Ane Marketin-Sedlar, odaslao poruku – Be cool, recycle in school! U eTwinning projektu sudjeluju učenici 1. f, 2. e i 3. e razreda: Luka Dermišek, Nikola Maretić, Karlo Pavlečić, Dino Badić, Niko Palić, Juraj Blaić, Fran Božić-Jokić, Ivan Ercegovac, Zvonimir Zirdum, Amal Hadžić, Dorian Svibovec i Danijel Grgurić.

Aktivnosti projekta potaknule su učenike na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti te metode inovativnog i iskustvenog učenja podići će razinu znanja, svijesti i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Informiranjem javnosti i medija o važnosti teme održivog razvoja, kao i o provedbi projekta, promovirat će se projektne aktivnosti, važnost održivog razvoja, briga za okoliš i prirodu te ekološke akcije, a sve sa svrhom razvoja održive zajednice.

Specifični ciljevi projekta odnose se na podizanje svijesti i uključivanje učenika u procese (lokalnog i globalnog) održivog razvoja kroz osnaživanje kritičkog razumijevanja te stjecanje praktičnih znanja i vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje u izazovima održivog razvoja, osnaživanje učenika za donošenje informiranih odluka i primjenu održivih načina života vezanih za vlastito zdravlje u međuovisnosti s prirodom i okolišem uz osvješćivanje učenika o važnosti održivog razvoja i njihove uloge u zajednici (provedba učeničkih projekata održivog razvoja u školi i/ili lokalnoj zajednici), osnaživanje nastavnika i dionika lokalne zajednice o održivom razvoju kroz informiranje brojnim kanalima komuniciranja u sklopu projekta te poticanje na aktivno sudjelovanje u ekološkim aktivnostima na dobrobit lokalne zajednice kao i unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa “zelenim”, održivim i globalnim sadržajima korištenjem interaktivnih metoda i iskustvenim učenjem.

Realizacija projekta planirana je provođenjem 15 aktivnosti tijekom godine, a obuhvatit će uvodne informacije o projektu, predstavljanje projektnih partnera, izradu i izbor loga projekta, Netiquette, proučavanje, upoznavanje i predstavljanje 17 globalnih ciljeva, predanketu i završnu anketu, (samo)vrednovanja, doprinos ostvarenju ciljeva – praktične radove i rješenja, volonterske ekološke akcije prikupljanja EE otpada, obilježavanje prigodnih dana tijekom trajanja projekta, pozvano predavanje, izradu i predstavljanje e-knjige i bloga, diseminaciju i evaluaciju te oblak riječi za kraj. Do sada je u potpunosti realizirano 10 aktivnosti, a da su suradničke aktivnosti doista uspješne dokaz je nagrada Green Skills Award 2022 koju je organizacija European Training Foundation u lipnju 2022. dodijelila eTwinning projektu “The green changemakers”.