prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zagrli prosinac

U prosincu ljudi daruju jedni druge, čestitaju si Božić i Novu godinu, raduju se i druže. Živimo u vremenu epidemioloških mjera, na udaljenosti od bližnjih i bez fizičkog zagrljaja.

Učenici 8. b razreda Osnovne škole fra Pavla Vučkovića iz Sinja odlučili su darovati zagrljaj na drukčiji način. Odlučili su zagrliti prosinac. Odabrali su obiteljske predmete koje povezuju s prosincem i zagrlili ih. Nastale su prekrasne fotografije učeničkih ruku u kojima se nalaze božićne kuglice, božićna svijeća i vijenac, anđeli, figurice Marije, Josipa i Isusa, ukrasi za bor, ali i slatkiši, fritule, šepurike, naranče, jabuke, orasi, bademi i limuni. Uz fotografije istaknuli su i prigodne poruke: Zasladimo se slatkišima! Ispecimo kolače! Skuhajmo čaj! Čestitajmo Materice i Očiće! Zapalimo svijeće! Okitimo bor! Izradimo Betlehem! Pomolimo se! Radosno dočekajmo Božić i Novu godinu! Zagrlimo prosinac!

Učenici su na Satu razrednika izradili prigodni pano sa svojim fotografijama i porukama i postavili ga u prostorije škole. S vršnjacima, razgovarali su o običajima u obiteljima u prosincu. Svaka fotografija imala je preneseno značenje. Slatkiše povezuju s blagdanom Svetog Nikole i Svete Luce kad darove pronađu u čizmici ili ispod jastuka, kolače i fritule s obiteljskim druženjima. Naranče, jabuke, orahe i bademe povezuju s Matericama (3. nedjelja došašća) i Očićima (4. nedjelja došašća) kada ih daruju bake i djedovi jer su o tim običajima saznali od njih. Kuglice za bor, figurice za Betlehem i ukrase povezuju s kićenjem obiteljskog doma i iščekivanjem Božića. Vršnjacima su pokazali da zagrljaj može biti poslan fotografijom. Grleći sitnice koje čine prosinac ljepšim, grle svoje bližnje od kojih su usvojili ljudske vrijednosti.