prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Želim tu igru. Svi moji prijatelji je već igraju!

Bez obzira na to koliko prijatelja vašeg djeteta koristi novu aplikaciju ili igra neku igru, sami trebate procijeniti je li ona dobra za njega. Nekoliko je načina kako možete donijeti tu odluku, ali ključan korak je istraživanje.

Kada vaše dijete želi preuzeti neku novu aplikaciju ili zaigrati neku popularnu igru, kako odlučujete hoćete li mu to dopustiti?

Sa stranice Centra za sigurniji internet Ujedinjenog kraljevstva Portal medijske pismenosti prenosi savjete kako procijeniti je li neka igra ili aplikacija primjerena za vaše dijete, ili ne.

Savjete su pripremili stručnjaci iz britanske organizacija Childnet Internation, koji održavaju predavanja i radionice o sigurnosti na internetu za djecu, roditelje i strčnjake koji rade s djecom, a ovo je jedno od pitanja koje im postavljaju mnogi roditelji.

“Ali svi drugi je igraju!”

Kad god neka igra ili aplikacija postane jako popularna, djeca koja je nemaju mogu se osjećati izostavljeno. Mnogi od njih tada će pokušati uvjeriti roditelje da im je kupe ili preuzmu, odnosno dopuste da je igraju, tvrdeći kako je svi njihovi prijatelji već imaju.

Prije nego što pristanu na to, roditelji bi ipak trebali malo bolje istražiti situaciju. Dobro je imati na umu da čak i ako svi u školi pričaju o igri, to ne mora značiti da je i igraju. Porazgovarajte s drugim roditeljima i pitajte igraju li njihova djeca tu igru. Ovakve stvari se lako preuveličaju i mogli biste otkriti da puno manje školskih kolega vašeg djeteta zaista igra igru, nego što se u početku činilo.

“Pa dobro, možda je ne igraju svi. Ali taj i taj je sigurno igra!”

Ovo može biti pravi izazov za roditelje – ne želite da vaše dijete zbog vas bude izostavljeno, ali ste svjesni i svoje odgovornosti da bude sigurno i da igra igre koje su primjerene njegovoj dobi. Bez obzira na to koliko prijatelja vašeg djeteta koristi novu aplikaciju ili igra neku igru, sami trebate procijeniti je li ona dobra za njega. Nekoliko je načina kako možete donijeti tu odluku, ali ključan korak je istraživanje. Možete sami preuzeti igru ili aplikaciju i isprobati je te iz prve ruke iskusiti čemu bi vaše dijete moglo biti izloženo. Neki bi roditelji od ovoga mogli zazirati, ali tako ćete bolje razumjeti dijete i moći mu pomoći u slučaju da mu dopustite da je samo koristi.

Informacije koje će vam pomoći u odlučivanju možete pronaći i na drugim mjestima. Primjerice, na internetskim stranicima europske organizacije PEGI ili američke organizacije ESRB možete provjeriti za koju je dob određena igra primjerena. Na stranici Common Sense Media mogu se pak naći detaljne informacije o brojnim igrama, aplikacijama, filmovima, televizijskim emisijama pa čak i glazbi, a recenzije, uz stručnjake, pišu i roditelji i djeca.

“Pa mogu li je dobiti? Molim te…”

Nakon što donesete odluku, vrijeme je da je priopćite svom djetetu. Bez obzira na to do kojeg ste zaključka došli, ovo je odlična prilika za razgovor o sigurnosti na internetu. Ako ste odlučili da vam je u redu da vaše dijete igra ovu igru, dobro je odmah postaviti neke granice. Možete iskoristiti priliku da postavite dnevna ili tjedna vremenska ograničenja. Možda ćete htjeti isključiti opciju chata, ili urediti postavke tako da vaše dijete može komunicirati samo s prijateljima koje već poznaje.

Ako ste zaključili da igra nije primjerena za vaše dijete, važno je djetetu objasniti zašto. Moglo bi biti od koristi da mu pokažete što se otkrili tijekom svog istraživanja, kako bi bolje razumjelo što vas brine. Tako će dijete znati da mu ne zabranjujete igru zato što ste zlonamjerni, nego zato što ga kao roditelji želite zaštititi.

Još jedna dobra ideja je dogovoriti vremenski okvir za reviziju odluke: “U ovom trenutku mislim da bi sadržaj te igre za tebe bio prestrašan i brine me mogućnost komuniciranja sa strancima. Ako i dalje budeš želio igru za dva mjeseca, možemo tada ponovno razgovarati.”

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.