prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Znakovi koji ukazuju kako je vaše dijete pod stresom

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, nepobitna je činjenica kako se današnja djeca od najranijeg djetinjstva nalaze pod određenim količinama stresa. Kako to obično biva, nisu niti svjesni kako je stanje u kojem se nalaze zapravo stres i svatko od njih reagira na njega na svoj individualan način. 

Uzroci stresa mogu biti različiti: sve od smrti i bolesti u obitelji do prevelikih obrazovnih dostignuća, upisa u srednje škole i fakultete pa sve do problematičnog odnosa s vršnjacima i prvim ljubavima. Pročitajte kako prepoznati znakove koji ukazuju da se vaše dijete nalazi pod stresom.

Noćne more i nesanica

Kao i kod odraslih tako i kod djece, stres se najčešće manifestira noćnim morama i nesanicom. Ako vaše dijete igra igrice koje su agresivne ili gleda filmove koji nisu primjereni njegovoj dobi i uzrastu, stres se također može pojaviti kao neugodna popratna reakcija koja će se najbolje vidjeti ako se dijete počne žaliti na uznemirujuće snove. Igrice i filmove treba držati pod kontrolom i pripaziti na njihov sadržaj. Ako primijetite kako dijete ujutro ustaje nevoljko i neodmoreno ili da se s vremena na vrijeme žali na noćne more, promatrajte njegovo ponašanje i dnevnu rutinu pažljivije nego inače.

Razvijanje loših navika

Griženje noktiju, čupkanje kose, grebanje po glavi i rukama ukazuju kako se dijete nalazi pod većim stresom i ne zna kako se nositi s anksioznošću koju osjeća. Ovakve vrste navika razvijaju se nakon proživljenih trauma kao što su smrt ili bolest u obitelji, nasilje ili izrazito stresne situacije u školi. Pokušajte na neopterećen način razgovarati s djetetom ne biste li saznali glavni uzrok stresa i anksioznosti. Npr. neka djeca nakon bolesti ili smrti užeg člana obitelji razvijaju osjećaj anksioznosti i velikog straha kako će se i netko od roditelja ili braće i sestara razboljeti i umrijeti.

Povlačenje u sebe

Primijetite li kako inače vaše pričljivo, veselo i druželjubivo dijete sve više vremena provodi samo, zamišljeno i tužno, također je jedan od znakova stresa. Ovakvo ponašanje može biti povezano s prelaskom iz osnovne u srednju školu, selidbom u drugi grad ili pak problematičnim odnosom s učenicima i prijateljima iz škole. Poželjno je popričati s nastavnicima u školi jer oni bi vam mogli dati detaljniji uvid u ono što zapravo muči vaše dijete; postoji mogućnost da su i oni primijetili promjene u ponašanju i razloge koji su doveli do promjene. Djeca se često u ovakvim trenucima direktno povjeravaju nastavniku s kojim imaju dobar odnos, ili školskim zadaćama, esejima ili zadaćnicama indirektno daju do znanja što ih muči.

Agresivnost i hiperaktivnost

Agresivno ponašanje i hiperaktivnost u obliku temper tantruma, neposlušnog ponašanja i konstantnog negativnog privlačenja pozornosti ukazuju na znakove stresa kod djeteta. Razlozi mogu biti različiti, ali glavni je uzrok da se dijete jednostavno ne zna nositi sa stresom pa se agresivnim i hiperaktivnim ponašanjem pokušava riješiti negativne energije koju osjeća ali ne razumije.

Gubitak teka

Djeca koja su pod stresom mogu izgubiti apetit i prestati jesti. Nemir i zabrinutost dovode do smanjene želje za jelom.

Glavobolja i bol u trbuhu

Kao i kod odraslih koji se nalaze pod velikim količinama stresa, djeca također mogu osjetiti tegobe poput glavobolje ili boli u trbuhu. Ako te tegobe postanu kronične i potraju dulje vremena, potrebno je reagirati na vrijeme i potražiti stručnu pomoć liječnika.

Izbjegavanje škole

Ako primijetite kako se vaše dijete počelo služiti različitim izlikama kako ne bi išlo u školu, uključujući i one zdravstvene poput glavobolje ili boli u trbuhu, a da te tegobe nisu potvrđene od strane liječnika, to upućuje kako se dijete nalazi u situaciji koja izaziva stres, a pritom i strah od odlaska u školu. U tom je slučaju najbolje iskreno porazgovarati s djetetom i pronaći pravi uzrok izbjegavanja škole. Također, poželjno je razgovarati s nastavnicima jer vam oni mogu dati bolji i objektivniji uvid zbog čega je dijete u stresu i koji je pravi razlog takvog ponašanja.

Kako pomoći djetetu koje se bori sa stresom?

Nažalost, stres je danas gotovo nemoguće izbjeći, kako odraslima tako i djeci. Pokušajte ne omalovažavati djetetove osjećaje i uvažite bitku koju vodi sa svojim vlastitim problemima bez obzira koliko se vama oni činili banalnima i jednostavnima. Akademski i obrazovni visoki kriteriji, upisi u srednje škole, upisi na fakultete, mature, ispiti, te odnosi s vršnjacima i nastavnicima mogu prouzročiti velike pritiske kod djece i samim time uzrokovati stres. Čestim razgovorima i podrškom možete pomoći svojem djetetu lakše prevladati osjećaje koji ga muče i s kojima se ne zna nositi bez obzira na njegovu dob. Stres je izrazito negativan osjećaj i kao takav utječe na cijeli organizam. Sportske aktivnosti, zajednički odlasci u prirodu, planinarenje ili šetnja mogu uvelike osloboditi negativnu energiju koja se nakuplja u tijelu i umu vašeg djeteta. Podijelite svoja iskustva i načine kako se vi borite sa stresom. Djeca će se na taj način osjećati manje usamljenima ali i bit će im drago znati kako se međusobno možete razumjeti i podupirati.

Izvor

http://www.webmd.com/balance/stress-management/tc/stress-in-children-and-teens-topic-overview