prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Žrnovski trećaši u matematičkim avanturama

Učenici trećeg razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova sudjeluju u eTwinning projektu “Mathematics for everyone”.

“Matematika je za svakoga” zaključili su žrnovski učenici radeći na eTwinning projektu “Mathematics for Everyone”. Radeći i istražujući sadržaje vezane uz matematiku saznali su kako se matematika nalazi svugdje oko njih te je sastavni dio skoro svake dnevne aktivnosti. U projekt je uključeno dvadeset i pet razreda iz osam europskih zemalja.

U dosadašnjim aktivnostima učenici su igrali sudoku igre, upoznali rad u Kakuro puzlama, upoznali se sa izradom čestitki uz pomoć geometrijskih likova, množili uz pomoć popita te zbrajali i oduzimali uz pomoć igara u Arcademics Cup Gamesu. Tijekom veljače planiraju utvrditi zbrajanje i oduzimanje u igrama Alien Addition i Minus Mission. Također planiraju sudjelovati u Danu sigurnijeg interneta za koji su već dobili zadatke.

Ovaj projekt potaknuo ih je i na malo istraživanje koje su proveli među svojim starijim ukućanima i susjedima. Zadatak istraživanja je bio saznati najjdnostavnije načine na koje su zbrajali, oduzimali, množili i dijelili učenici prije pedesetak godina. Istraživanjem su saznali nekoliko načina rješavanja zadataka koji se danas više ne koriste a glavno pomagalo bilo je tzv. računalo koje se je sastojalo od niza kuglica poredanih u deset redova. Saznali su kako su u davna vremena djeca zbrajala uz pomoć različitih sjemenki što im je olakšavalo rješavanje zadataka.

Mali istraživači bili su iznenađeni napretkom tehnologije koja danas omogućava laše rješavanje zadataka, međutim svi su se složili kako su umni napori ranije bili daleko veći. Ovaj projekt ih jako veseli jer pruža spoznaju kako je matematika za svakoga i kako svatko od nas posjeduje matematički talent samo u različitim stupnjevima. Cilj projekta je osvijestiti učenike na razmišljanje kako se matematika koristi u svim aspektima života te je nezaobilazni dio svih dnevnih aktivnosti.

Ciljevi rada na projektu su:

  • motiviranje učenika da se bave matematikom, da razvijaju matematičko mišljenje i da uoče uporabu matematike u svakodnevnom životu
  • stjecanje šire obrazovne osnove potrebne za lakše razumijevanje i usvajanje drugih sadržaja prirodnih i društvenih znanosti
  • razvijanje smisla i potrebe za samostalnim radom, razvijanje odgovornosti za rad, točnost, preciznost, urednost, sustavnost, konciznost te izgrađivanje vlastitog matematičkog stava
  • omogućavanje pristupa različitim izvorima znanja.

Također ih veseli družiti se s projektnim partnerima te razmjenjivati ideje. Ovaj projekt im otvara nove vidike i spoznaje kako nam je u životu matematika jako potrebna.