prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručna praksa učenika s teškoćama u Ljubljani

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar od 1. lipnja 2024. provodi drugi Erasmus+ projekt u sklopu akreditacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, kojim se omogućuje obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Projekt službeno završava 31. kolovoza 2025. godine.

Ujedno, nastavlja se daljnja suradnja s BIC Ljubljana (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana). Nakon što su njihovi učenici u travnju bili u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar te obavili grupnu mobilnost učenika, učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar posjetili su Ljubljanu.

U razdoblju od 12. do 22. svibnja 2025. provodila se druga mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ akreditiranog projekta. Šest učenica obavljalo je stručnu praksu u BIC Ljubljana. Učenice su to prvih i drugih razreda,a pohađaju smjerove:

  • pomoćni kuhar i slastičar (Marta Vugrić, Josipa Kovačić, Martina Masnec, Valentina Malvić i Barbara Furmek)
  • slastičar (Martina Prđun)

Ciljevi

Jedan od ciljeva projekta je omogućiti učenicima s teškoćama obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Ovo je drugi međunarodni projekt Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar koji uključuje obavljanje stručne prakse za učenike s teškoćama u razvoju. Škola je ponosna na tu činjenicu jer već godinama to nastoji omogućiti učenicima koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, ali i onim učenicima integriranima u redovne razrede.

Cilj projekta je da se učenici vrate u školu s više praktičnog znanja i nadograde teorijsko znanja u praksu, da imaju veću motiviranost za daljnje učenje i nadogradnju stručnih, jezičnih i komunikacijskih kompetencija. Po povratku u školu dijelit će svoja iskustva te stečena znanja i kompetencije sa svojim vršnjacima. Ono što je također bitno jest kako će nakon završetka školovanja biti konkurentniji na tržištu rada.

Podsjetimo, riječ je o učenicima koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, po posebnom programu. Najčešće imaju blaže intelektualne teškoće. U razredu ih može biti najviše deset. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola ima četiri takva razreda, od prvog do trećeg razreda u kojima se tijekom školske godine 2024./2025. školuje 38 učenika. Treba naglasiti da škola ima najviše učenika s teškoćama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ukupno ih je 78. Dio je integriran u redovnim razrednim odjelima, a dio je u posebnim.

Što se to sve radilo u Sloveniji?

Učenice su u praktikumima BIC Ljubljana radile sa svojim mentorima te mentoricama Lidijom i Andrejom iz škole domaćina. Pripremale su raznorazne slastice:

  • torte – torta od čokolade, torta od jagoda, presna torta, torta od malina i čokolade, voćna torta.
  • slastice od prhkog tijesta – keksi od kokosa, granole od zobenih pahuljica i voća te od čokolade, krafne na ljubljanski način, ekleri
  • prekmurska gibanica (certifikatom zaštićena slastica), kremšnite.

Osmišljavale su i recept za kreativni desert od svojih omiljenih namirnica. Konačni proizvod bila su „Srca prijateljstva“ s mouseom od šumskog voća, biskvitom od pistacije i vanil-kremom.

Jedan dan obavljali su stručnu praksu u dijelu centra koji se zove „Kult 316″ gdje su zajednički, s kolegama iz BIC-a, pripremali ručak i desert.

Nastavnica Snježana Matić bila je na nastavi Slovenskog jezika. Jedan dan bila je i na tečaju Slovenskog jezika za strance. S ravnateljicom BIC Ljubljana bila je u obilasku dijela centra koji obrazuje tehničare za zaštitu prirode, veterinarske tehničare i gimnazijalce. Ravnateljica joj je pokazala eko-kuću gdje su učionice i radionice, sve izrađeno od drveta.

Kulturološke aktivnosti

Osim praktične nastave, nastavnici u pratnji, Snježana Matić i Igor Grgić, organizirali su kulturološke aktivnosti. Organizirali su obilazak Ljubljane i izlet na Bled. Domaćini su našim sudionicima organizirali posjet muzeju „Ljubljansko barje“. Također, poveli su ih u Količarje, gdje se nalaze prapovijesne kućice na vodi – sojenice. U njima su ljudi živjeli prije 5000 godina, kada je tamo bilo močvarno područje.

Zadnji dan, nakon obavljene praktične nastave, došlo je vrijeme za razmjenu poklona te podjelu potvrda o obavljenoj praksi.

Sretni smo, jer smo uspješno priveli kraju još jednu Erasmus+ mobilnost. Učenicima i nastavnicima bilo je predivno. Slave se nova prijateljstva i stečena iskustva. Nije se skrivalo zadovoljstvo, zajedništvo i suradnja učenika s posebnim potrebama obiju škola.

Nastavljamo dalje, jer uskoro slijedi zadnja mobilnost u sklopu ovogodišnjeg projekta.