prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva spomendan je Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor službeno proglasio 2019. godine na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Obilježava se 22. veljače kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Glagoljica je najstarije slavensko pismo. Autorom glagoljice smatra  se Konstantin Filozof – sv. Ćiril, Grk iz Soluna, koji ju je osmislio za misiju među moravskim Slavenima u 9. st. Konstantin i njegov brat Metod bili su nositelji misije koja je  opismenjavala i prosvjećivala Slavene.

Svako glagoljsko slovo ima ime, prema imenima prvih dvaju slova (az buki) pismo se naziva glagoljska  azbuka. Imena slova  imaju značenje. Tako primjerice, prvih devet slova glagoljskoga pisma (A = az, B = buki, V = vjedi, G = glagolju, D = dobro, E = jest, Ž = živjeti, DZ = zelo, Z = zemlji) izriču poruku „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”. Ta misao iznosi i stav da su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života.

Naziv glagoljica nastao je mnogo kasnije, u 17. st. na hrvatskome području prema glagolu glagoljati, koji znači ‘govoriti’, a proširio se tek u 19. st. Najstariji poznati oblik glagoljskog pisma naziva se oblom glagoljicom, a spomenici na obloj glagoljici potječu iz razdoblja od 9. do 12. stoljeća. Nakon 12. stoljeća glagoljicom su se nastavili služiti samo Hrvati. Prilagodili su je sebi stvorivši novi tip glagoljice poznat kao uglata ili hrvatska glagoljica.

Uglatom se glagoljicom Hrvati služe sve do danas što možete i vidjeti u aktivnostima  učenika 1. M Tehničke škole Virovitica koje je snimila i montirala Sara Bukvić.