prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan ružičastih majica u Industrijskoj strojarskoj školi

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole, u suradnji s Organizacijom Status M, obilježili su Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Svake godine, posljednje srijede u veljači, na temelju Odluke Hrvatskoga sabora iz veljače 2017. godine, u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U srijedu, 24. veljače 2021. godine, u Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) obilježili su Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici su u odjelima Školske radionice izradili metalnu instalaciju s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a dio učenika je izradio i metalne majice ukrašene logom škole koji je za ovu posebnu prigodu postao ružičast. Učenici su metalne instalacije iskoristili i kao izložbene panoe za obrasce na kojima su pisali o tome kako mogu pomoći da nasilje prestane, što znači biti dobar prijatelj i koje bi savjete uputili žrtvama nasilja.

Središnji događaj Dana ružičastih majica bio je webinar u kojem su, osim učenika ISŠ-a, sudjelovali i učenici Športske gimnazije i Gimnazije Vukovar. Webinar “Dan ružičastih majica” ISŠ je provela u suradnji s Organizacijom Status M. Organizacija je to koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe te promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva.

Nakon dinamičnog webinara koji je uključivao izlaganje predsjednice Organizacije Status M Anamarije Sočo i edukatora Statusa M Stipe Nogala, video sadržaj učenika ISŠ-a “Budi muško, mijenjaj pravila”, kolaboraciju i natjecanje u znanju uz pomoć IKT alata Mentimeter i Kahoot, učenici mogu:

  • opisati primjere radova učenika s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja izrađenih na praktičnoj nastavi i u digitalnom obliku
  • izreći mogućnosti i prednosti povezivanja praktične nastave s nastavom Etike i međupredmetnim temama
  • objasniti pojam i značenje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja
  • dati primjer dobre prakse obilježavanja Dana ružičastih majica.