prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani “Erasmus 2020 – Let’s celebrate together!”

Srednja strukovna škola ban Josip Jelačić Sinj se ove godine uključila u obilježavanje Dana Erasmusa 2020. od 15. do 17. listopada pod nazivom “Erasmus days 2020 – Let's celebrate together!” i svojim aktivnostima pridonijela promoviranju pozitivnog utjecaja, koristi, posebnosti i prednosti sudjelovanja u programima Erasmus+, EU projektima, eTwinning projektima, globalnim, međužupanijskim i školskim projektima.  

Odjel za promidžbu i informiranje Agencije za mobilnost i programe Europske unije dostavio je školi informativne i promotivne materijale koji su obogatili manifestaciju. Svi materijali su korišteni u aktivnostima i događanjima i podjeljeni sudionicima. Promo paketi u organizaciji Središnje službe za potporu eTwinningu za eTwinning škole su stigli u školu 15. listopada za vrijeme Dana Erasmusa.

Obilježavanje manifestacije “Erasmus days 2020 – Let's celebrate together!” otvaranjem za javnost u velikom broju, nažalost, zbog situacije s koronavirusom nije bilo preporučljivo. Međutim, to nije bila prepreka školskim djelatnicima i učenicima ni u ovim teškim vremenima da posustanu i ne obilježe važne dane. Druženje u školskim prostorijama zamijenili su kreativnom videokonferencijom na platformi MS Teams i predavanjima na eTwinning platformi, koristeći koncept obrnute učionice uz primjenu suvremene IKT tehnologije.

 Zbog poštivanja epidemioloških mjera COVID-19 videokonferencija “Erasmus days 2020 – Let's celebrate together!” je održana 17. listopada 2020. godine online na platformi MS Teams. Događaj je službeno prijavljen na mrežnoj stranici.

Sudjelovanje na videokonferenciji putem mrežne poveznice je bilo slobodno za sve zainteresirane sudionike, a svi učenici i nastavnici preko Office 365 za škole imaju mogućnost besplatne instalacije aplikacije MS Teams na računalu i mobitelu.

U petak, 16. listopada 2020. godine, konferencija je održana u 12 sati s projektnim partnerom, a s učenicima zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar i kozmetičar koji sudjeluju u projektu, zbog rada škole u dvije smjene i školskih obveza, konferencija je održana u subotu, 17. listopada 2020. godine.

Međutim to nije omelo učenike da od 15. do 17. listopada na platformi eTwinning Live aktivno sudjeluju u aktivnostima s eTwinnerima iz Hrvatske i Europe. Događaj je službeno prijavljen i na eTwinning platformi.

Na videokonferenciji i eTwinning Live predstavljeni su:

  1. Erasmus+ projekt: “Discover new opportunities-Brush your skills”:
  2. EU projekt: “Učeničke akcije u borbi protiv klimatskih promjena, Projekt: Zelenije sutra”
  3. eTwinning projekti škole: projekti nagrađeni nacionalnom oznakom kvalitete i predstavljanje novih projekata
  4. Globalni projekt: “Climate Action Project”
  5. Promocija oznake eTwinning School
  6. Nacionalni, međužupanijski, županijski i školski projekti
  7. Obilježavanje Svjetskog dana hrane 2020.
  8. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe za iskorjenjivanje siromaštva.

Predavanja online u sklopu videokonferencije su održale nastavnice Nada Ratković, prof. mentor i Marija Šimunović, prof. koje su promovirale pozitivni utjecaj, koristi, posebnosti i prednosti sudjelovanja u programima Erasmus+, EU projektima, eTwinning projektima, globalnim projektima, međužupanijskim, županijskim i školskim projektima. 

Nastavnice su kroz razgovor i diskusiju motivirale učenike za što veće uključivanje i sudjelovanje u projektima i projektnoj nastavi s ciljem i povećanjem interesa učenika za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Projektna nastava pomaže učenicima u jačanju strukovnih vještina, što pritom stvara okruženje “učenje i rad”. Unaprjeđuju se jezične kompetencije, komunikacijske, prezentacijske i digitalne vještine, razvija se timski i suradnički rad s drugim sudionicima iz EU zemalja, a u kurikulume se implementira europska dimenzija obrazovanja.  

Projektima u školi promiče se održivi razvoj, društveno odgovorno ponašanje i učenička borba protiv klimatskih promjena, a pravi primjeri su: EU projekt “Zelenije sutra”, globalni projekt “Climate Action Project”, novi eTwinning projekt “Breathe deeply & Think Clearly” i županijski projekt “E-učenik za zeleniju budućnost” u koje je implementirana zelena i digitalna nota obrazovne tranzicije.

U školskoj godini 2020./2021. škola je postala ponosna nositeljica oznake kvaltete eTwinning School što znači da nastavnici zajedničkim snagama stvaraju mogućnosti za šire i bogatije obrazovno iskustvo. eTwinning škole inspirativni su modeli za sve ostale škole, ukazuju na značaj suradnje i timskog rada, inkluzivne su i potiču inovativno učenje. Promo paketi u organizaciji Središnje službe za potporu eTwinningu za eTwinning škole su stigli u školu u četvrtak,15. listopada 2020. godine. Kao ponosna nositeljica oznake kvalitete u školi se nastavlja kontinuirano promicati eTwinning, nacionalna i međunarodna suradnja u nastavnoj praksi koja se ugrađuje u pravila, praksu i stručno usavršavanje u školi, uz podršku uprave škole. 

U sklopu Dana Erasmusa u školi je u petak, 16. listopada, obilježen Svjetski dan hrane 2020. pod nazivom “Grow, Nourish, Sustain. Together – Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno”. Učenici 2. a razreda, zanimanja ekonomist su Svjetski dan hrane obilježili u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje i na eTwinning platformi s nastavnicom Nadom Ratković i eTwinnerima iz Europe. Zajedno su dan posvetili važnosti prehrane, poboljšanju kvalitete hrane u prehrambenom lancu i zajedništvu u suzbijanju gladi u svijetu.

  

U petak, 16. listopada 2020. godine, u sklopu Erasmus+ projekta “Discover new opportunities-Brush your skills” i nastavnog predmeta Kuharstvo, nastavnica Marija Šimunović  i učenici 2. kh razreda, zanimanja kuhar su se pridružili partneru iz Portugala AENIE u obilježavanju Međunarodnog dana borbe za iskorijenjivanje siromaštva.

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj nastavnici konstantno rade na popularizaciji strukovnih zanimanja, modernizaciji, internacionalizaciji strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja i razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog procesa i sustava, koristeći inovativne metode poučavanja i suvremene digitalne tehnologije.

U sklopu obilježavanja nadolazećeg Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2020 (EVSW, 9. do 13.studenog) prijavljen je službeno događaj pod nazivom “Discover new opportunities-Brush your skills”, videokonferencija online, a u pripremi su i druga događanja za EVSW 2020 u suradnji sa srodnim strukovnim školama u Hrvatskoj i brojne druge nacionalne i međunarodne aktivnosti i događanja u listopadu: Međunarodni dan Statistike, Svjetski dan štednje…i tako … kroz cijelu školsku godinu.