prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dramska igra u razredu – sudnica

Učenici 7. b razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac izveli su na satu Hrvatskoga jezika dramsku igru sudnicu, a polazište za izvedbu bilo je lektirno djelo Vjenceslava Novaka Iz velegradskog podzemlja. U pripremi ih je usmjeravala nastavnica Maja Farkaš.

Sudnica je dramska igra koja se temelji na igranju uloga, raspravljanju i dokazivanju. Pripremajući se za dramsku igru, učenici prikupljaju i iznose dokaze, razvijaju komunikacijske kompetencije.

  • AKTIVNOSTI

Prva aktivnost: Učenici su pročitali književno djelo u cijelosti, a zatim smo zajednički dogovorili podjelu uloga koje će igrati tijekom sudnice.

Uloge: sudac, sudski službenik, tužitelj, branitelj, okrivljenik, svjedoci, porotnici i predsjednik porote.

Budući da nije bilo dovoljno uloga za sve učenike u razredu, predložili su da dodamo dva izmišljena lika – susjede. Unutar svjedoka napravili smo podjelu – oni koji će braniti Miku i koji će biti protiv njega.

Svjedoci u korist tužitelja: Jankec, prvi Mikin sin, gostioničarka, susjed.

Svjedoci u korist branitelja: Mikina žena Lucija, drugi Mikin sin, Gospodin, susjeda.

Pri dodjeljivanju uloga najviše suo vremena posvetili odabiru sudca, branitelja i tužitelja jer su to uloge o čijoj pripremljenosti ovisi uspjeh igre. Također, pri izboru predsjednika porote izabrali su učenika koji je dobar slušatelj i koji će pažljivo pratiti tijek ispitivanja svjedoka.

Druga aktivnost: Učenici usmjereno čitaju književno djelo bilježeći podatke koji su važni za ulogu koju su preuzeli, pripremaju pitanja i odgovore.

Treća aktivnost: U dogovoreno vrijeme održali smo sudnicu. Prije početka izvedbe razmjestili smo klupe i stolice u učionici.

Tijek suđenja:

  1. Sudski službenik najavljuje sudca
  2. Sudac čita optužnicu (Razredni odjel 7. b tuži Miku jer je u alkoholiziranom stanju ubio Miku)
  3. Tužitelj i branitelj iznose uvodne riječi
  4. Ispitivanje svjedoka
  5. Završne riječi tužitelja i branitelja
  6. Vijećanje porote
  7. Sudac čita odluku porote (ako je optuženik kriv, izriče kaznu, a ako optuženik nije kriv, sud se raspušta).

Učenici su se odlično pripremili za svoje uloge i dramska je igra u potpunosti uspjela. Ako vas zanima je li optuženik kriv ili nije, pogledajte videozapis.