prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ u Sloveniji kao podrška strukovnom obrazovanju i osposobljavanju mladih

Industrijska strojarska škola iz Zagreba omogućuje učenicima kvalitetno strukovno obrazovanje i osposobljavanje, a kako bi učenici ostvarili svoj puni potencijal već petu godinu zaredom provodi se Erasmus+ projekt “COmpetitive VET for learners and teachers, COVET”, koji koordinira nastavnica u zvanju savjetnice Meri Ružević. Zahvaljujući projektu “COVET III”, u studenom 2022. godine provedena je mobilnost u Sloveniji za osam učenika u zanimanju CNC operater i četvero učenika u zanimanju tehnički crtač.

Učenici u zanimanju CNC operater Luka Sučec, Matija Maleković, Ivan Šimunec, Borna Papić i Roberto Ciglenečki iz 3. g te učenici Matko Vlahović, Matej Mrakužić i Dino Rendulić iz 2. g kao i učenici u zanimanju tehnički crtač Lea Bošnjak i Katarina Škaro iz 2. c te Karlo Krfogec i Mario Popović iz 3. c boravili su u Novom Mestu od 6. do 25. studenoga 2022. godine. Učenicima je u pratnji prvog dijela mobilnosti bio nastavnik Mate Sabol dok je drugi dio mobilnosti s učenicima slobodni dio dana provodila nastavnica Iva Bojčić. Učenici i nastavnici bili su smješteni u hostelu Situla iz kojeg su svako jutro organiziranim prijevozom odlazili na stručnu praksu.

Učenici u zanimanju CNC operater nova iskustva temeljena na radu stjecali su u tvrtkama u Šenterneju i Novom Mestu te su učenici Borna Papić i Matej Mrakužić radni dio dana boravili u tvrtki Bos Grubar koja  djelatnost usmjerava na proizvodnju alata, uređaja i linija za potrebe vojne i automobilske industrije kao i industrije namještaja koristeći pri tome suvremenu CNC tehnologiju kao što to čini i tvrtka Lok orodjarstvo u kojoj su boravili učenici Matko Vlahović i Dino Rendulić. Djelatnici tvrtke Lok orodjarstvo u više od 40 godina postojanja postali su stručnjaci u području razvoja, projektiranja i proizvodnje svih vrsta alata za probijanje i preoblikovanje metalnih proizvoda i poluproizvoda, proizvodnje pripremnih i kontrolnih uređaja te njihovo održavanje.

Učenicima škole bilo je omogućeno sudjelovanje u proizvodnji metalnih proizvoda za elektro i automobilsku industriju. Učenici Matija Maleković i Luka Sučec svaki radni dan stručnu praksu obavljali su u tvrtki Iskra PIO čija je osnovna djelatnost projektiranje i proizvodnja opreme za čistu tehnologiju. Učenicima je dodatno pojašnjeno da je čista tehnologija bilo koji proces, proizvod ili usluga koja smanjuje negativan utjecaj na životnu sredinu. Čista tehnologija uključuje širok spektar tehnologija vezanih za recikliranje, obnovljivu energiju, električne motore itd. Tvrtka Iskra PIO neprestano razvija opremu za čistu tehnologiju čišćenja. Tvrtka je jedini proizvođač te vrste opreme u Sloveniji te svoje proizvode plasira i na inozemno tržište raznim farmaceutskim tvrtkama, medicinskim ustanovama, ljekarnama i istraživačkim institutima. U tvrtki Iskra PIO rade visokostručni tehnički djelatnici pa su učenici imali izvrsne mentore u strojarskom dijelu proizvodnje.

U tvrtki Orodjarstvo Preseren d.o.o. stručnu praksu obavljali su učenici Ivan Šimunec i Roberto Ciglenečki koji su pod vodstvom svojih mentora u tvrtki radili u proizvodnom procesu na uslugama CNC glodanja, erozijskog bušenja i probijanja na ekscentar prešama.

Učenici u zanimanju tehnički crtač Karlo Krfogec, Katarina Škaro i Lea Bošnjak strukovne vještine razvijali su u tvrtki Adria Mobil te su, surađujući s inženjerima strojarstva, sudjelovali u izradi tehničke dokumentacije koja uključuje pisana obrazloženja s proračunskim dokaznicama, troškovnike, skice i nacrte raznih namjena, razina preciznosti i mjerila. Istovjetne radne zadatke imao je učenik Mario Popović koji je stručnu praksu obavljao u tvrtki PIM Jeklo d.o.o. u Novom Mestu.

Učenici su u pratnji nastavnika imali priliku posjetiti tvornicu za proizvodnju automobila Renault-Revoz, a svoj doživljaj Erasmus+ mobilnosti upotpunili su posjetom Ljubljani gdje su, osim znamenitosti grada, obišli i Kuću eksperimenata, a bili su i na Bledu kada su imali priliku zahvaliti gospodinu Tomažu Pintariču iz Srednje strojne šole u Novom Mestu na izvrsno organiziranoj i provedenoj mobilnosti.

Svijet rada postaje sve zahtjevniji i složeniji pa je iznimno važno što pozitivna iskustva mobilnosti učenika, u okviru programa Erasmus+, učenicima daju dodatni radni elan i mnogo optimizma i vjere u vlastite strukovne vještine, a to je dodatno potencirano pohvalama svih mentora učenika koji su učenike pohvalili ne samo kao vrijedne i stručne mlade radnike, već i kao odgovorne i u komunikaciji vrlo ugodne mlade ljude.