prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmusom osnažujemo strukovno obrazovanje

Od školske godine 2021./2022. Industrijska strojarska škola (ISŠ) nositeljica je Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Škola je kvalitetnom provedbom projekata dokazala svoju izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to ravnatelja Nenada Pavlinića, koordinatorice Erasmus+ projekata Meri Ružević te članova školskog projektnog tima koji u školi djeluje od 2018. godine u sastavu Iva Bojčić, Josip Filić, Dubravko Glivetić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol.

Najnovija vijest vezana za Erasmus, provedba je trotjedne mobilnosti u kojoj je od 12. ožujka do 1. travnja 2023. godine sudjelovalo 18 učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije ostvarivši svaki po 120 sati stručne prakse u tvrtkama u Dalamanu (Turska). Dvominutni video prikaz mobilnosti možete vidjeti ovdje.

Škola je spremno dočekala 2023. godinu koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom vještina (European Year of Skills). U školi se provode Erasmus+ projekti mobilnosti i projekti suradničkih partnerstava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, eTwinnig projekti i niz drugih projekata čiji je cilj osnaživanje strukovnih i životnih vještina učenika i nastavnika kao i poticanje na cjeloživotno učenje.

Unazad šest godina škola je provela devet Erasmus+ mobilnosti učenika te četiri mobilnosti nastavnika. U školi su provedeni brojni eTwinning projekti od kojih se ističe nagrađivani projekt “The green changemakers“.

Kako bi se široj javnosti pokazalo što se radi u Erasmus+ projektima, u školi su obilježeni Dani Erasmusa 2022. Učenici i nastavnici izradili su, koristeći digitalni alat Canva, plakate s fotografijama svih provedenih Erasmus+ mobilnosti te su na taj način ostalim učenicima približili projekte kojima se na kvalitetan i zanimljiv način stječu vještine potrebne za tržište rada. Plakati su izloženi i trajno dostupni u hodniku škole kako bi bili vidljivi učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima, djelatnicima i prijateljima škole.

Najnovija vijest vezana za način na koji se Erasmusom osnažuje strukovno obrazovanje provedba je trotjedne mobilnosti u kojoj je od 12. ožujka do 1. travnja 2023. godine sudjelovalo 18 učenika u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije ostvarivši svaki po 120 sati stručne prakse u tvrtkama u Dalamanu (Turska). Učenici drugih razreda i trećih razreda ISŠ-a Fran Božić-Jokić, Leon Majhen, Ivan Ercegovac, Petar Sertić, Valentino Plavec, Marko Jeleč, Marko Pribanić, Antonio Brkljačić, Petar Zebec, Matej Gabelica, Martin Guduć, Ante Šejić, Dino Badić, David Babić, Jakov Kekelj, Kristijan Bogadanović, Martin Popović i Tonči Rosandić na stručnoj praksi bili su u tvrtkama Vestel, Sistem, Gurkon, Orhans, Klima House, Vectus i Ozon. Učenici su svaki dan bili na terenu sa svojim poslodavcima kako bi popravljali, održavali i postavljali rashladne uređaje te sustave za podno grijanje, a sasvim novo iskustvo bio im je postavljanje i održavanje rashladnih uređaja na brodovima kojih je u okolici Dalamana mnogo jer je Dalaman smješten na obali Sredozemnog mora. Sve to učenici su radili kako bi ostvarili predviđene odgojno-obrazovne ishode, a zatim su nastavili s radnim obavezama ispunjavajući sva pred njih postavljena očekivanja:

 • poboljšanje vještina kao što su organizacija rada i racionalno korištenje materijala i energije,
 • čitanje i razumijevanje tehničko-tehnološke dokumentacije,
 • pravilan izbor materijala,
 • pravilan izbor i primjena tehnologija obrade i montaže (izbor alata, uređaja i naprava te tehnologija spajanja),
 • ispitivanje kvalitete izvedenih radova,
 • kooperativna komunikacija s radnim kolegama i klijentima,
 • izrada jednostavne kalkulacije troškova,
 • korištenje računala, interneta, različitih baza podataka i računalnih programa iz područja struke,
 • izrada crteža jednostavne instalacije s trošilima,
 • primjena estetskih vrijednosti – specifičnosti struke,
 • poznavanje svojstava medija za prijenos topline, poznavanje vrsta i svojstava energenata.

Zahvaljujući nikad ljubaznijim Erasmus domaćinima Erhanu i Ferdi  Güngör, nastavnicima u dalamanskoj srednjoj školi, učenici i nastavnici u pratnji Meri Ružević, Josip Filić i Kristinka Lemaić imali su priliku posjetiti gradski ured za obrazovanje o čemu su izvijestili i lokalni mediji.

Učenici i nastavnici bili su na primanju kod gradonačelnika koji je izrazio želju za nastavkom suradnje na obostrano zadovoljstvo. Erasmus tim ISŠ-a obišao je Dalaman i susjedne gradove kao i obližnje plaže. Odigrana je nogometna utakmica sa srednjoškolcima iz Dalamana, ali i sa poslodavcima te dalamanskim srednjoškolcima koji su zajedno s učenicima Industrijske strojarske škole vrijedno radili u sedam tvrtki na području Dalamana. Učenici su prepoznali važnost i dobrobiti Erasmu+ mobilnosti te iznimnu gostoljubivost domaćina što je vidljivo po rezultatima ankete koje možete vidjeti ovdje te ovdje. O zadovoljstvu roditelja učenika sudionika Erasmus mobilnosti, možete više saznati na poveznici 1 i poveznici 2.