prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europska konferencija “Erasmus+ green mobility+green schools”

Početkom svibnja 2022. u njemačkom gradu Potsdam u blizini Berlina, održana je aktivnost osposobljavanja i suradnje “Erasmus + green mobility + green schools”, Europska konferencija o zaštiti klime i održivosti u školskom obrazovanju. Na konferenciji je bilo prisutno više od 230 sudionika iz dvadeset zemalja EU.

Profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi tijekom konferencije predstavila je putem izložbe i prezentacije trogodišnji Erasmus+ projekt “Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA), kojem je koordinatorica.

Korištenje obnovljivih izvora energije ključni je čimbenik sigurnosti opskrbe i borbe protiv klimatske promjene. Projekt potiče svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnom uporabom energije. Partneri u projektu su škole iz Estonije, Austrije, Rumunjske i Hrvatske.

Sudionicima na konferenciji obratili su se: Dr. Stefanie Hubig, ministrica obrazovanja federalne države Rhineland-Palatinate; Marta Gutierrez Bennet, Erasmus+ programska koordinatorica za Erasmus+ program, Europska komisija; Prof. Dr. Matthias Barth, profesor obrazovanja za održivi razvoj, Fakultet Leuphana Sveučilišta u Lüneburgu, Njemačka te Dr. Thomas Spielkamp, direktor njemačke Nacionalne agencije za Erasmus+ program.

Klimatske promjene i degradacija okoliša egzistencijalna su prijetnja Europi i svijetu. Kako bi prevladale ove izazove, svih 27 država članica EU-a obvezalo se na “Green Deal”, da će EU pretvoriti u prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. Druga generacija programa Erasmus+ (2021.-2027.) važan je instrument za potporu provedbi Zelenog dogovora. Stoga su zaštita okoliša i održivost još više u fokusu novog programa i već se obrađuju u mnogim projektima razmjene u školskom sektoru.

Green Erasmus ima za cilj poboljšati ekološki otisak samog programa a Erasmus+ projekti žele pridonijeti klimatski neutralnoj Europi. Putovanje ekološki prihvatljivijim prijevoznim sredstvima, podučavanje vještina za život u održivom i resursno učinkovitom društvu, kao i promicanje projekata o zelenim temama i korištenje digitalizacije mogu značajno doprinijeti tom cilju. 

Na konferenciji su istaknuti projekti koji pokazuju koliko različiti i kreativni projekti zaštite okoliša i održivosti mogu biti. Predstavljeni su projekti najbolje prakse iz Litve, Luksemburga i Njemačke:

  • MEGA – Make our Environment Great Again
  • The safeguarding of the environment
  • S.O.S. – Save Our Sphere

Uz potporu stručnjaka, sudionici konferencije osvrnuli su se na način na koji se zaštita okoliša i klime može uključiti u projekte, ali i u svakodnevni školski život. Konferencija je omogućila umrežavanja predstavnika škola kako bi pronašli partnere i razgovarali o prijedlozima projekata za projekte mobilnosti i aktivnosti vezane uz zaštitu klime i održivost. Razni sadržaji koji su prikazani omogućuju osmišljavanje kreativnih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti među učenicima škola i mladima općenito o okolišu i klimatskim izvanrednim situacijama, te ih osnažiti i potaknuti da zauzmu stav za okoliš i rješavaju probleme okoliša u svojim zajednicama.

Kompetencije održivosti mogu pomoći učenicima da postanu sustavni i kritični mislioci, kao i da razviju znanja, vještine i stavove da žive, rade i djeluju na održiv način kao osobe kojima je stalo do sadašnjeg i budućeg stanja našeg planeta. Skup je održan u Kongresshotel Potsdam, hotelu koji je certificiran kao “Zeleni hotel”. Konferenciju je organizirao Pädagogischer Austauschdienst, Sekretariat der Kultusministerkonferenz (KMK) uz podršku Nacionalne agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU).