prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival znanosti u Vukovaru

Grad Vukovar ponovno je postao epicentar znanja i vještina kao domaćin 21. izdanja Festivala znanosti. Gimnazija Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar udružili su snage kako bi zajedno promovirali znanost i obrazovanje u lokalnoj zajednici.

Četiri različite lokacije bile su domaćini raznolikih programa, pružajući mogućnost svim zaljubljenicima u znanost mogućnost sudjelovanja. Gimnazija Vukovar – centralno mjesto susreta učenika završnih razreda osnovne škole i srednjoškolaca, otvorila je svoja vrata i organizirala prostor za interaktivne radionice, poster sekcije i predavanja koja su istraživala teme povezane s inteligencijom.

Radionica pod nazivom “Human intelligence made AI”, učenicima je omogućila ulazak u svijet računalnog razmišljanja. Učenici su proučavali koncepte ljudske inteligencije te njenu povezanost s razvojem umjetne inteligencije. Kroz pet raznovrsnih aktivnosti, svaka s naglaskom na primjenu znanja iz različitih STEM područja, sudionici su dobili uvid u moć ljudskog razmišljanja te su spoznali važnost i primjenjivost računalnog razmišljanja. Aktivnosti su potaknule sudionike na kritičko razmišljanje i razvoj logičkih sposobnosti, a interdisciplinarnost sadržaja na povezivanje znanja iz različitih područja te sagledavanje šire slike i složenosti tehnoloških izazova suvremenog doba.Festival znanosti 2024 u Vukovaru

Plakat pod nazivom “Koja vrsta inteligencije je tvoj adut?” pozvao je posjetitelje na introspekciju i otkrivanje vlastitih jakih strana među različitim vrstama inteligencije. Raznovrsnim pitanjima, promiče se samoprocjena i razumijevanje vlastitih potencijala, uz dodanu perspektivu umjetne inteligencije kroz rezultate ankete među gimnazijalcima. Cilj plakata je osvijestiti raznolikost inteligencija te njihov utjecaj na svakodnevni život, pružajući posjetiteljima priliku za osobni rast i uspjeh.

U sklopu radionice “Juicy AI”, učenici su aktivno sudjelovali u istraživanju strojnog učenja i umjetne inteligencije. Upoznavajući osnovne koncepte i principe strojnog učenja te kroz izradu i obuku strojnog modela, putem vođenih interaktivnih vježbi i diskusija, uočavali su potencijale i ograničenja umjetne inteligencije te raspravljali o etičkim pitanjima povezanim s njezinom primjenom. Razmatrana su pitanja privatnosti podataka, pravednosti algoritama, mogućih pristranosti te odgovornosti u razvoju i primjeni umjetne inteligencije. Kroz praktične primjere i studije slučaja, uvidjeli su kako se tehnike strojnog učenja primjenjuju u različitim područjima poput medicine, financija, marketinga i sl. te spoznali važnost podataka u procesu učenja. Kroz praktične primjeri uočili su kako kvalitetni i sveobuhvatni podaci utječu na performanse strojnih modela te kako ih pravilno prikupljati, obrađivati i koristiti za obuku modela.

Budući je Festival znanosti za Gimnaziju Vukovar bio i Dan otvorenih vrata, održano je predstavljanje svih predmetnih područja, organiziranih po punktovima za društveno-humanistička, STEM, umjetnička i sva ostala područja. Posjetitelji su imali priliku vidjeti procese i načine poučavanja i rada u Gimnaziji Vukovar te sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje su poticale znanje i kreativnost. Istaknuti događaj u sklopu Festivala znanosti zasigurno je pozvano predavanje pod nazivom Inteligencija. Predavanje je održao Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. U sklopu predavanja, posjetitelji su mogli saznati više o utjecaju tehnologije na mlade te kakve sve izazove umjetna inteligencija donosi hrvatskom obrazovnom sustavu. Dr. sc Boris Jokić naglasio je kako razvoj digitalnih tehnologija, osobito umjetne inteligencije, oblikuje ne samo sadašnjost, već i budućnost mladih generacija.

Ove aktivnosti samo su dio bogatog sadržaja Festivala znanosti u Gimnaziji Vukovar. Uz poticajnu atmosferu i obilje zanimljivih događaja, Festival znanosti u Gimnaziji Vukovar još jednom je pokazao koliko je važno poticati interes mladih za znanost i tehnologiju te im pružiti priliku za istraživanje i učenje. Radujemo se i s nestrpljenjem iščekujemo sljedeći Festival znanost kao i prilici da podržimo inicijativu usmjerenu prema razvoju znanstvenog interesa među mladima.