prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Istraživačkom nastavom do zdravih prehrambenih navika

Učenici 3. razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića su ove školske godine istraživali nutritivni sastav namirnica tijekom projekta Zdravlje koji se provodio u korelaciji s nastavnim predmetima prirodom i društvom, matematikom, hrvatskim jezikom te tjelesnom i zdravstvenom kulturom.

Cilj projekta je bio razviti zdrave životne navike, otkriti skrivene kalorije u tzv. zdravim namirnicama te usporediti količinu energije koja se unosi u organizam s onom koja se potroši tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Kroz brojne radionice provedene tijekom istraživačkog učenja, koristili su se i mnogobrojni oblici rada. Odgovore na istraživačko pitanje Koliko dugo moram se baviti tjelesnom aktivnošću  da bi potrošio pojedenih 100 g ove namirnice? učenici su tražili tijekom grupnog rada u kojem su preračunavali iz kalorijske tablice različitih proizvoda kalorijsku vrijednost pojedenih 100 g te ga uspoređivali s tablicom prosječne potrošnje energije tijekom izvođenja različitih motoričkih gibanja.

Namirnice koje su učenici istraživali se mogu svrstati u tzv. zdrave namirnice, kako ih percipira većina razreda. Učenici su istraživali cjelovite integralne pahuljice, ledeni čaj, različite fit tekuće jogurte, ali ujedno i one za koje su pretpostavljali da sadrže mnogo šećera, kao npr. čokoladne namaze, različite čokolade i njima omiljene slatkiše.

Rezultate istraživanja učenici su predstavili cijelom razredu, ali i roditeljima tijekom radionice Smućkaj smoothie u čijem su ostvarenju pomogli i roditelji.