prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom?

Što je kvalitetno provedeno vrijeme? Mnogi roditelji imaju iskrivljeno mišljenje o toj temi. Neki smatraju da je kuhanje ili gledanje televizije u istoj prostoriji u kojoj se dijete igra, kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom. Provodeći vrijeme s djetetom razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost, osnovne čimbenike zajedništva, ljubavi i podrške.

Svaki bi roditelj trebao odvojiti slobodno vrijeme za druženje sa svojim djetetom. Bit kvalitetno provedenog vremena nije koliko, već kako. Djeca od najranije dobi imaju potrebu i želju provoditi vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima.

Roditelji obično misle da je djecu jednostavno prevariti, ali nije. Djeca vrlo dobro prepoznaju naše ponašanje i osjećaju kada ih ne slušamo s punom pažnjom.

Vrlo se često događa da je roditelj odsutan za vrijeme igre i druženja s djetetom pa imamo situaciju u kojoj istovremeno gledamo televiziju (jer su baš sad vijesti) i igramo društvenu igru. Ili nam dijete ponosno pokazuje svoj crtež, dok mi razgovaramo na telefon i ne obraćamo pažnju na dijete (jer ne možemo pokazati nepoštovanje prema sugovorniku i prekinuti ga usred rečenice). 

Da se djecu pita, roditelji ne bi bili u radnom odnosu već bi cijeli dan provodili sa svojom djecom. Ali svi smo mi svjesni da nam životni standard ne dopušta cjelodnevnu brigu o djetetu, već su oba roditelja prisiljena biti u radnom odnosu i raditi puno radno vrijeme kako bi mogli sebi i djetetu (djeci) osigurati kvalitetan životni standard.

Ipak, i u toj situaciji je moguće provesti kvalitetno vrijeme s djetetom, jer kao što je već rečeno nije bitna količina vremena provedena s djetetom, već kvaliteta i kreativnost tog vremena. Dovoljno je izdvojiti pola sata vremena i porazgovarati s djetetom.

Recimo, nakon povratka s posla sjednite zajedno s djetetom, posvetite mu svu svoju pažnju, ne dajte da vas išta u tome omete i ispričajte kako ste proveli svoj dan. Nakon toga pitajte dijete da ono vama ispriča kako je provelo dan.  Odvojite još malo vremena da zajedno s djetetom dogovorite što ćete raditi ostatak dana. Objasnite mu što sve morate obaviti i dogovorite vrijeme za zajedničku igru, šetnju, gledanje filma… Ukoliko nećete imati vremena provesti zajedničko vrijeme, možda se dijete (ovisno o uzrastu) može uključiti u izvršavanje nekih vaših obaveza.  Možete, na primjer, zajedno smisliti i napraviti večeru, zajedno napraviti popis za dućan i obaviti kupovinu…

U tjednu je najteže provesti zajedničko vrijeme u obitelji, ali što se vikenda tiče situacija je drugačija. Istina je da mame i tate subotom i nedjeljom žele nadoknaditi sve ono što ne stignu u tjednu, počistiti životni prostor, skuhati ukusan i obilan ručak, oprati svog limenog ljubimca… ali i provesti kvalitetno vrijeme s djecom. Obično u takvim situacijama roditelji daju prednost obavezama koje nisu stigli izvršiti tijekom tjedna, pa djeca opet izgube svoje pravo na kvalitetno provedeno vrijeme s mamom i tatom.
Na kraju se roditelji nađu u situaciji da uopće ne vide rješenje problema „kako pronaći vrijeme za djecu?“.

Rješenje problema postoji.

  • Prvo pokušajte staviti na papir sve što planirate učiniti tijekom vikenda i označite koliko vam je vremena potrebno za pojedinu aktivnost.
  • Svakoj dodajte još 15 minuta.
  • Vjerojatno ćete u ovoj fazi uočiti da nešto od navedenih obaveza nećete stići izvršiti.
  • Pokušajte neku obavezu odgoditi za sljedeći vikend kako biste imali što više vremena za druženje s djecom. Ili spustite kriterije za izvršavanje pojedinih aktivnosti kako biste dobili na vremenu.

Velika je povezanost između kvalitetno provedenog vremena unutar obitelji sa stvaranjem povjerenja i bliskosti između roditelja i djece za kojim težimo kada se dijete počne osamostaljivati i odrastati.