prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako pomoći djetetu u odabiru srednje škole

Školski su praznici idealno vrijeme kada možete razmotriti ideje i želje u kojem smjeru će se kretati daljnje školovanje vašeg djeteta. Postoje djeca koja imaju čvrsti stav o tome koju bi srednju školu željeli upisati nakon osnovne i pritom je važno upitati ih koji su ključni argumenti i obrazloženja u njihovim stajališta. Djeca koja nemaju jasnu viziju daljnjeg školovanja, trebaju roditeljsku pomoć i usmjerenje.

Koji su ključni čimbenici na koje je potrebno obratiti pozornost ne biste li pravovaljano savjetovali svoje dijete i pomogli mu da upiše srednju školu koja odgovara njegovim sposobnostima, talentima i interesima? Pročitajte smjernice koje će pomoći vama i vašem djetetu u procesu odabira željene škole.

Roditeljske želje i djetetove želje

Ako ste vi završili gimnaziju, ne znači da će i vaše dijete željeti isto. Važno je dozvoliti djetetu da obrazloži zbog čega želi upisati srednju strukovnu ili umjetničku školu. Ako se vaše dijete samostalno odluči, bez obzira na uspjeh i ocjene upisati strukovnu srednju školu, dozvolite mu pravo na odabir. Roditelji često puta smatraju kako znaju što je najbolje za njihovo dijete, što ne mora uvijek biti tako. Djeca su danas upućena u događaje i situacije koje su povezane sa školama i cjelokupnim obrazovanjem, svakodnevno prate sve što se oko njih događa i sami dolaze do informacija koje su im potrebne. Potrebno je uvažiti djetetove želje koje sadrže jasne ciljeve, viziju i želju o svojoj budućoj školi i svakako ih treba staviti ispred vlastitih.

Ocjene i uspjeh

Nažalost, djeca koja danas ne prolaze s odličnim uspjehom visokog prosjeka imaju ograničene mogućnosti u odabiru srednje škole. Najvažnije je kao roditelju shvatiti kako vaše dijete nije ništa manje vrijedno i sposobno od djece koja na završetku školske godine imaju samo odlične ocjene u svojim svjedodžbama. Jednako je važno iste činjenice objasniti djetetu i pronaći idealno rješenje. S obzirom kako je ocjena danas ključna stavka prilikom upisa u srednju školu, mnogi roditelji stvaraju pritisak svojoj djeci kako bi ostvarili što bolji uspjeh i upisali što bolju školu, ali i obratno. Postoje i situacije nerealnih očekivanja i roditelja i djece. Važno je tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja poučavati dijete pravilnim radnim navikama, pratiti njegov razvoj, sposobnosti, talente i uspjeh neće izostati.

Talenti, sposobnosti i usmjerenje

Praćenje djetetovog razvoja, njegovih talenata, sposobnosti i usmjerenja ne započinje u posljednjem razredu osnovne škole. Proces proučavanja tko je vaše dijete, gdje i u čemu leže njegovi talenti i sposobnosti, koji mu predmeti idu bolje, a koji lošije i njegov stil učenja započinje još u predškolskoj dobi. U vrijeme školovanja sve se ove činjenice samo još više uočavaju i postaju jasnije. Ako vaše dijete ima i pokazuje smisao za prirodne predmete, potaknite ga i usmjeravajte prema školi i obrazovanju koje će mu pomoći kako bi svoju sposobnost još više usavršilo, a ako je više talentirano za umjetnost i sport, usmjeravajte ga prema školama koje će mu omogućiti naobrazbu prema njegovim talentima. Pogrešno je dijete navoditi na školovanje koje neće u potpunosti zadovoljiti njegove obrazovne potrebe samo zato jer možda niste u mogućnosti prihvatiti školu koju dijete treba i želi upisati. Svakako treba pripaziti, iskreno i otvoreno razgovarati s djetetom o slijepom slijeđenju tendencije upisa u popularne škole koje ne odgovaraju njegovim sklonostima ili upisivanju u škole u koje idu djetetovi najbliži prijatelji. Djeci je potrebno osvijestiti koliko je važno imati svoj stav i mišljenje bez obzira na druge.

Izvanškolske aktivnosti i škola

Prije početka upisa u srednju školu, potrebno je provjeriti osnovna pravila škole o izvanškolskim aktivnostima. Ako vaše dijete predano trenira određeni sport ili ide u muzičku školu, najbolje bi bilo osobno otići u željenu školu i provjeriti hoće li se tolerirati eventualni izostanci i hoće li škola moći izaći djetetu u susret kada su u pitanju njegove izvanškolske aktivnosti. Mnoge škole prema svojim pravilima ne dozvoljavaju ispreplitanje izvanškolskih aktivnosti i redovitih obveza koje učenik ima prema školi. Iz tog razloga, potrebno je na vrijeme provjeriti sve važne činjenice vezane za buduću školu.

Razgovarajte s nastavnicima

Ako niste sigurni u vlastite pretpostavke i ako vaše dijete nema jasno izraženu želju gdje želi nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje, zamolite nastavnike za pomoć. Nastavnici svakodnevno prate razvoj vašeg djeteta, znaju njegove prednosti i nedostatke, u kojim je područjima njegov talent najizraženiji i svojim će vam savjetom uvelike pomoći ukoliko niste sigurni koji je najbolji odabir srednje škole i kojem se smjeru djetetovo daljnje obrazovanje treba razvijati i usavršavati. Nastavnici vam zasigurno mogu skrenuti pozornost i na činjenice koje ste možda predvidjeli ili ih niste bili u potpunosti svjesni.

Zajedničkim snagama istražite sve mogućnosti, prednosti i snage budućeg školovanja i odabira srednje škole. Ukoliko dijete ima želje i očekivanja koja nisu realna, iskreno i otvoreno objasnite koje su njegove mogućnosti, a koje se neće moći ostvariti. Uzmite dovoljno vremena kako biste saznali sve potrebne i pravovaljane informacije o daljnjem školovanju. Potičite dijete na samostalno istraživanje i odabir mogućnosti koje najbliže odgovaraju djetetovim željama, sposobnostima i interesima.

Izvor:

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/choosing-schools-programs/6-issues-to-weigh-when-choosing-school