prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan tolerancije obilježen je u Industrijskoj strojarskoj školi

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Međunarodni dan tolerancije korištenjem interaktivne e-knjige “Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja”.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog. To je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je, od stane članica, potpisana 16. studenoga 1995. godine. UNESCO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pozornost na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava i dao definiciju tolerancije koja glasi:

“Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama”. Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Međunarodni dan tolerancije korištenjem interaktivne e-knjige “Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja” koju su izradili nastavnica hrvatskog jezika i etike Iva Bojčić, voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić i ravnatelj Nenad Pavlinić. Na poveznici, svi učenici i nastavnici Republike Hrvatske mogu pristupiti e-knjizi autentifikacijom pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Autori su e-knjigu izradili kao motivaciju za učenike prvih razrednih odjela ISŠ-a za sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koje provode s Organizacijom Status M. Organizacija je to koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe i promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva. Radom u zajednici, primarno s muškarcima, Status M osnažuje mladiće, očeve, buduće očeve i pripadnike marginaliziranih skupina za postizanje društvene promjene u zajednici. Organizacija tako informira javnost, osnažuje stručnjake i stručnjakinje i zagovara unaprjeđenje javnih politika i praksi, sve s ciljem ostvarenja svoje vizije – društva nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti. S obzirom na to da Status M surađuje s brojnim drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, autori e-knjige vjeruju da će e­-knjiga edukativno i preventivno djelovati i na učenike diljem Hrvatske.

Aktivnosti u e-knjizi doprinose ostvarenju odgojno-obrazovnih ishoda međupredmetnih tema i učenici će moći:

 • pročitati uvodnu riječ autora, informacije o povezivanju praktične i teorijske nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja:
 • pročitati opis i saznati svrhu rada organizacije Status M
 • pogledati video “Budi muško, ne budi nasilan”
 • pogledati video “Budi muško, poštuj djevojke”
 • pogledati video “Budi muško, ne diskriminiraj”
 • pročitati sve o projektu ISŠ-a “Budi muško, mijenjaj pravila”
 • pogledati video učenika ISŠ-a “Budi muško, mijenjaj pravila”
 • izraditi prijedlog digitalnog plakata
 • pogledati foto-galeriju s dodjele Nagrade Grada Zagreba “Luka Ritz – nasilje nije hrabrost” koju je 2019. godine osvojio učenik ISŠ-a
 • pročitati sve o projektu ISŠ-a “Reagiraj ljudski protiv nasilja”
 • pogledati video učenika ISŠ-a “Reagiraj ljudski protiv nasilja”
 • pročitati kako su učenici ISŠ-a zagovarali toleranciju u videokonferenciji StudentsMeetCRO
 • izraditi prijedlog digitalne umne mape
 • pročitati kako su učenici ISŠ-a 2019. godine obilježili Dan ružičastih majica
 • odigrati digitalnu igru memorije
 • provjeriti svoje znanje rješavanjem kviza.

Učenici i nastavnici su nakon obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije zaključili da se ljudi razlikuju po mnogočemu, poput nacionalnosti, vjere, jezika, spolne orijentacije, osobnog i socijalnog identiteta, obiteljskog i socio-ekonomskog statusa, kulture, običaja, tjelesnog izgleda, obrazovanja ali i po mnogim drugim obilježjima. Različitosti nas obogaćuju, mijenjaju i daju zanimljiv okus našem svakodnevnom životu. One mogu izazvati oprez, strah, tjeskobu i ljutnju, mržnju ili diskriminaciju. Za prihvaćanje vlastitih različitosti i poštivanje tuđih potrebno je mnogo empatije, strpljenja, razumijevanja, susreta i dijaloga. Kako biti svoj, ali i povezan s okolinom, zauzimati se za svoje ciljeve i graditi kvalitetne odnose, uči se od najranijih dana.

Autori e-knjige zahvaljuju bivšim i sadašnjim učenicima koji su i pomogli pri stvaranju e-knjige kao i svim kolegama koji su im podrška u projektima. Edukatorima Organizacije Status M, posebno Tamari Tokić i Stipi Nogalu, zahvaljuju uvijek iznova jer oplemenjuju njihove učenike.