prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Norveški znanstvenici razvijaju novu metodu za recikliranje plastike

Gotovo sto milijuna tona plastike svake godine završi u prirodnom okolišu. Samo mali dio plastike može se ponovno upotrijebiti, a reciklirana plastika je tako loše kvalitete da se brzo odbacuje.

Danas možete reciklirati na dva različita načina. Reciklirate tako što ćete samljeti plastiku i zatim je zagrijati, a zatim ponovno napraviti novu plastiku od nje. Ili možete izvršiti kemijsko recikliranje. Za to morate koristiti vrlo otrovne kemikalije i vrlo visoku temperaturu da biste otopili plastiku, rekao je prof. Vincent Eijsink s Norveškog sveučilišta za istraživanje života.

U laboratoriju u Åsu, u Norveškoj, istraživači razvijaju metodu pomoću prirodnih enzima koja bi mogla smanjiti bacanje plastike. Oni koriste bakterijski enzim za razgradnju plastike bez upotrebe kemikalija. Za razliku od današnje reciklirane plastike, ova metoda ne bi trebala pogoršati kvalitetu plastike. Nikada se ne bi morala baciti.

Bakterije rastu i zapravo razgrađuju plastiku. One jedu plastiku. Ako je pomiješate zajedno s enzimima u velikom reaktoru, dobit ćete tekućinu koju možete prodati nazad industriji od koje opet mogu napraviti novu plastiku, kazao je Eijsink.

Samo 8 posto svjetske plastike je u procesu recikliranja. U Norveškoj je stopa recikliranja plastike samo 22 posto. Problem je što se velik dio plastike ne može reciklirati, a recikliranje je skupo, neučinkovito i štetno za klimu.

Stoga bi recikliranje pomoću enzima, smatra Eijsink, moglo predstavljati budućnost recikliranja plastike.