prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Europskog dana jezika u školskoj knjižnici

Učenici 2. a razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici povodom obilježavanja Europskog dana jezika, koji je za njih priredila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicom 2. a razreda.

Učenici su na početku sata slagali puzzle,čije je rješenje bila tema današnjeg sata. Zatim su porazgovarali o jezicima koji uče u škole, zemljama koje su posjetili i kako su se sporazumijevali. Sljedeća aktivnost bila je upotreba Google translate- a, gdje su učenici slušali  kako se izgovaraju i pišu sljedeće riječi: ljubav, mir, sreća, obitelj, sloboda. Poslušali su kako se izgovaraju na njemačkom, engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom i hrvatskom jeziku.

Uslijedila je kreativna radionica, čiju je ideja preuzeta s Krokotaka i prilagodili satu. Učenici su bili podijeljeni u parove, a svaki par dobio je zadatak napraviti svoj brodić, jarbol i zastavu jedne europske zemlje. Na jarbole su lijepili riječi (ljubav, mir, sreća, obitelj, sloboda), na jeziku zemlje čiju zastavu su dobili. Zastave zemalja koje su dobili su: Hrvatska, Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Engleska.

Na kraju radionice, dobili su šest prekrasnih brodova na čijim su se jarbolima vidjele riječi šest različitih jezika koji se govore u Europskoj Uniji: engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski i hrvatski. Knjižničarka ih je još uputila na Moj prvi slikovni rječnik, koji su učenici prolistali i tražili riječi po vlastitom izboru. Za izradu broda učenici su koristili spužvice za suđe, čačkalice, štapiće za ražnjiće, papir u boji, škare i ljepilo.

Cilj ove radionice bio je pružiti učenicima poticaj za učenje i uspoređivanje jezika te dokaz o jezičnom i kulturnom bogatstvu Europske unije čiji stanovnici mogu graditi mostove jedni prema drugima obostranom razmjenom svojih postignuća i kulture. Učiteljica Jelena Cvijović i knjižničarka Anita Tufekčić zajedno s učenicima napravile su i plakat za izložbeni pano, koji se nalazi ispred knjižnice, a brodovi učenika također su izloženi u hodniku ispred školske knjižnice.