prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt “The Green Changemakers”

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt javna je afirmacija posvećenosti škole kvaliteti učenja i poučavanja te otvorenosti europskoj suradnji. Konkretno je to priznanje nastavnicima i školama za njihove eTwinning aktivnosti provedene na visokoj razini koje sustavno doprinose osnaživanju učenika u nastavku radu u eTwinning projektima.

Nacionalna služba za potporu eTwinningu, ustrojena pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije radi pružanja potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima, dodijelila je učenicima i nastavnicima Industrijske strojarske škole iz Zagreba oznaku kvalitete za međunarodni eTwinning projekt “The Green Changemakers”.

Suradnja nastavnika, učenika, škola, roditelja i lokalne zajednice jedan je od najvažnijih elemenata eTwinninga. Koristeći eTwinning platformu članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i postati dijelom najzanimljivije zajednice u Europi te su kao takvi uspješno integrirani u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Na eTwinningu nastavnici međusobno surađuju i organiziraju aktivnosti za svoje učenike. Svi eTwinneri imaju aktivnu ulogu, druže se, istražuju, donose odluke, poštuju jedni druge i uče vještine za 21 stoljeće. Najbolji primjer za sve navedeno sudjelovanje je učenika i nastavnika Škole u međunarodnom eTwinning projektu “The Green Changemakers”.

Još u studenom 2021. godine autorice projekta “The Green Changemakers”, Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar i Sanda Šutalo iz Tehničke škole Karlovac, upoznale su sve članove da projekt ima cilj na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivost razvojem kompetencija i aktivnim sudjelovanjem učenika u području održivog razvoja uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. Aktivnosti projekta koje su vidljive na blogu “The Green Changemakers” potaknule su učenike na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog k ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cjelini. Niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti te metode inovativnog i iskustvenog učenja podigle su razinu znanja, svijesti i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Informiranjem javnosti i medija o važnosti teme održivog razvoja, kao i o provedbi projekta, promoviraju se projektne aktivnosti, važnost održivog razvoja, briga za okoliš i prirodu te ekološke akcije, a sve sa svrhom razvoja održive zajednice.

Predviđeno trajanje projekta “The Green Changemakers” je godinu dana, a nakon devet mjeseci provedbe dodijeljena oznaka kvalitete pokazuje da su sudionici projekta uspjeli uključiti učenike u procese lokalnog i globalnog održivog razvoja poboljšanjem kritičkog razumijevanja i stjecanjem praktičnih znanja i vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje u izazovima održivog razvoja. Učenici su spremni donositi informirane odluke o primjeni održivog načina života vezanog za vlastito zdravlje u međuovisnosti s prirodom i okolišem. Koje su konkretne akcije učenici proveli u okviru projekta, možete pogledati u e-Knjizi “Our contribution to the Sustainable Develompent Goals”.