prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“

U rujnu 2022. godine Osnovna škola „Pavao Belas“ uključila se u projekt Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ u kojem su sudjelovali učenici od 4 do 8 razreda.

Projekt su provodile Ivana Lovrić, Lea Pintarić, Terezija Šestak i Marta Goričan.

Velike nesreće i katastrofe uglavnom nastupaju neočekivano i mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Kada se katastrofa dogodi, djeca su među najosjetljivijim i najranjivijim društvenim skupinama. Podizanjem svijesti i širenjem znanja o tome što možemo očekivati i kako se što bolje pripremiti iznimno je važan korak u izgradnji otpornijeg društva na krizne situacije.

Odgojno-obrazovne ustanove imaju obvezu poduzeti mjere pripreme za katastrofe, smanjenja rizika od katastrofa i povećanja sigurnosti u školama. Vještine snalaženja u takvim situacijama ili tzv. ‘životne vještine’ ili ‘meke vještine’ trebale bi se poticati kod djece odnosno učenika od rane dobi.
Program „Sigurnije škole i vrtići“ stavlja naglasak na sljedeće teme:

  • Priprema za izvanredne situacije: potresi, poplave, požari, ekstremni vremenski uvjeti…
  • Prva pomoć
  • Sigurnost u školi i vrtiću
  • Psihosocijalna podrška

Cilj projekta je poboljšati znanja i ojačati kompetencije učenika u osnovnim školama i djece u vrtićima te njihovih učitelja i odgojitelja za teme pripreme za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u školama i vrtićima. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Hrvatski Crveni križ razvio je edukativnu platformu koja nudi metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije za teme: priprema za sve vrste izvanrednih situacija, prva pomoć, psihosocijalna podrška i opća sigurnost u školama i vrtićima. Provedbom različitih ponuđenih aktivnosti škole sakupljaju bodove koji im donose certifikat sigurne škole.