prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Jačanje strukovnih zanimanja”

Povratkom u školske klupe, realiziran je nastavak projekta međuškolske suradnje na međužupanijskoj razini koji povezuje tri srednje strukovne škole i dvije županije. Susret je protekao u vedrom ozračju uz puno glazbenih trenutaka i nekoliko interaktivnih digitalnih igara i kvizova

U projektu sudjeluju strukovne škole: Komercijalna-trgovačka škola Split (nositelji projekta: Jasenka Rašetina, prof. savjetnik i Andrea Braovac, prof. mentor), Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj (nositelji projekta: Nada Ratković, prof. mentor i Marija Šimunović, prof. mentor) i Srednja škola Biograd na Moru (nositelji projekta: Davorka Demo, prof. savjetnik i Marin Banović, prof. mentor). Cilj međuškolskog projekta je predstavljanje tradicije, kulturnih običaja, tradicionalnih jela zavičaja i mogućnosti profesionalnog razvoja uz jačanje strukovnih i digitalnih kompetencija. Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi nije bilo moguće realizirati drugi stručni posjet uživo u Splitu, pa se isti realizirao online u petak, 19. veljače 2021. godine, pomoću aplikacije za audio i video komunikaciju Zoom.

Drugi virtualni susret pod nazivom “Splitska tradicija i dišpet” organizirala je Komercijalno-trgovačka škola Split, nositeljice projekta i učenici 2. c razreda smjera Komercijalist. Susret je započeo virtualnom šetnjom kroz Split gdje su domaćini predstavili najvažnije kulturne, sportske i gospodarske znamenitosti grada. Uslijedila je izložba radova na virtualnom zidu Padlet na temu istaknutih ličnosti grada od Dioklecijana do suvremenika grada. Na virtualnom zidu predstavljena je bogata tradicija, kulturni običaji i gastronomska ponuda Splita i četrdeset žitelja grada s naglaskom na njihov profesionalni razvoj. Sudionici su saznali niz zanimljivosti, primjerice kako je Split dobio ime, koje je povrće Dioklecijan sadio u svojoj palači, koji su sastojci Dioklecijanovog kruha, tko su splitski Romeo i Julija, koji je splitski gradonačelnik zaslužan za sadnju palmi na rivi, što se dogodilo Goranu Ivaniševiću zbog razbijenog reketa, i slično. Učenici domaćini predstavili su splitske književnike, skladatelje i kompozitore, istaknute gradonačelnike, sportaše, pjevače, slikare i kuhare.

Projektne aktivnosti nastavljene su kroz predavanja i radionice Splitske znamenitosti i poznati Splićani i Splitska gastronomija. Kroz obje radionice željeli su ukazati na važnost baštine kao polazišta u oblikovanju cjeloživotnih održivih stavova, vrijednosti i obrazaca ponašanja. Primjena inovativnih nastavnih metoda i različitih digitalnih alata (PowerPoint, Padlet, Socrative, Wordwall, Canva, MS Forms, Linoit) u ovom projektnom susretu, potakla je kreativnost i kritičko mišljenje kod učenika, jačanje digitalnih, prezentacijskih, komunikacijskih i strukovnih vještina i spoznaju o važnosti očuvanja tradicije i kulturnih običaja svog zavičaja.

Susret je protekao u vedrom ozračju uz puno glazbenih trenutaka i nekoliko interaktivnih digitalnih igara i kvizova. Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektnom susretu sudionici su iskazali kroz odlične ocjene u anketi na kraju susreta.