prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pubertet – kako mu pristupiti s roditeljske pozicije

Pubertet je razdoblje značajnih hormonskih promjena koje dovode do razvoja sekundarnih spolnih obilježja te na kraju stjecanja reprodukcijske sposobnosti.

Vrijeme nastanka puberteta vjerojatno je genetski određeno, iako mnoštvo vanjskih čimbenika, kao što je opće zdravstveno stanje i ishranjenost, izloženost svjetlu i mjesto rođenja, može utjecati na početak i progresiju puberteta.

Nezdravi životni stil i nestabilno obiteljsko okruženje mogu pridonijeti ranijem ulasku djevojčica u pubertet, kažu britanski znanstvenici. Znanstvenici sve raniji ulazak u pubertet povezuju s povećanjem broja djevojčica koje imaju višak kilograma te s tim usko povezanim utjecajem hormona leptina kojeg proizvodi masno tkivo, ali i s izloženošću stresu u obitelji.

Poznato je da djevojčice koje ranije ulaze u pubertet češće pate od depresije te su sklonije pušenju i konzumaciji alkohola i droga.

Poznati dječji psihoterapeut Jesper Juul svojoj knjizi “Vaše kompetentno dijete” tvrdi da pubertet u smislu emocionalne krize djeteta u stvari ne postoji. Postoje samo roditelji koji se ne mogu prilagoditi činjenici da im dijete odrasta i mijenja potrebe, pa tu svoju neprilagođenost projiciraju na dijete i nazivaju – pubertetom.

Kako pomoći kao roditelj?

  • Jedna od najvažnijih lekcija je ta o prirodnim posljedicama. Naučite djecu da svako ponašanje dovodi do određenih posljedica, a na njima je da preuzmu odgovornost za nastale posljedice.
  • Odolite davanju savjeta, osim kada adolescent to od vas traži. Što manje savjeta dajete, to će dijete više željeti razgovarati s vama.
  • Prihvatite odvajanje. Razvoj vlastitog identiteta tijekom adolescencije uključuje određeni stupanj odvajanja, ali ne i potpuno izoliranje od obitelji, da bi se uspostavila nezavisnost.
  • Pustite adolescenta da razmišlja o sebi. Neka vas umiri činjenica da je dom sigurno mjesto gdje može ventilirati svoje frustracije, te srediti misli i shvatiti promjene u svom životu.
  • Očekujte nedosljednost od vašeg adolescenta. On proživljava zbrku emocionalnih, fizičkih i hormonalnih promjena koje su prirodna karakteristika procesa odrastanja.
  • Dajte svojem adolescentu priliku da bude sam sa sobom kada mu je to potrebno.
  • Dozvolite i adolescentu da preuzme dio brige. Ako vi brinete sve umjesto njega nikada neće postati odgovoran.
  • Ako se kućna pravila otvoreno izlože i dozvoli se rasprava o njima često se smanjuje sukob između roditelja i adolescenata. Naređivanje ne pomaže razvoju odnosa. Postojanje jasnih, dogovorenih pravila pomaže roditeljima jer ne moraju smišljati pravila putem, a olakšava i adolescentima jer znaju na čemu su i znaju da su u osmišljavanju pravila i sami sudjelovali.