prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Razredni projekt “Nonini recepti”

Učenici 8. razreda Osnovne škole Mate Balote, Buje sudjelovali su u malom projektu kojeg su nazvali “Nonini recepti”. Tako je nastala zbirka kulinarskih recepata koje su učenici prikupljali usmenom predajom svojih baka, teta i ostalih članova obitelji.

Ideja se rodila kao projekt škole u kojem učenici osmišljavaju zadatke i poslove unutar zajednice. Tom su se prigodom odlučili za pisanje zbirke tradicionalnih kulinarskih recepata. Cilj projekta je upoznavanje učenika s tradicionalnom kuhinjom bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske ili šireg područja ona potječe. Jednostavna i zdrava kuhinja naših baka pomalo se zaboravlja zbog masovnog konzumiranja “brze hrane”. Nisu svi tradicionalni recepti komplicirani i ne iziskuju puno vremena za pripremu, stoga su učenike potakli da istraže upravo one recepte koje i sami mogu ostvariti, nešto što je pristupačno njihovom uzrastu i interesu. Svatko od nas rado se sjeća nekog bakinog kolača ili pite, njenog toplog zagrljaja, sjećamo se mirisa koji se tada širio kuhinjom. Tu ljubav prema kuhanju, druženju pred ognjištem s članovima obitelji, želimo nastaviti širiti i spasiti od zaborava.

Učenike su za vrijeme trajanja projekta vodile razrednice Aleksandra Bazina i Nataša Bezić. Glavna misao vodilja bila je: ukusno jelo koje se brzo i jednostavno može pripremiti. Učenici su u prvoj fazi rada istraživali u svojoj obitelji koja su im jela najdraža i najpristupačnija. Svaki je učenik zapisao barem dva recepta, a neki i više, jedno slano jelo i jednu slasticu. Na satu razrednika su slušali i analizirali zapisane recepte. Nakon selekcije recepata, jer bilo je i onih koji su se ponavljali ili su jako slični, krenuli su s pisanjem i crtanjem ilustracija. Učiteljica Nataša Bezić poticala ih je i usmjeravala u crtanju ilustracija na nastavi likovne kulture. Ilustracije su trebale nadopuniti estetski i vizualni doživljaj zbirke, a crteži su trebali biti što jednostavniji i jasniji. Pojedini su učenici likovno osmislili i ilustracije koje dijele poglavlja unutar zbirke. Pozitivno je da je svatko našao u ovom dijelu zadatka svoju ulogu. Oni učenici koji nisu željeli crtati, više su pažnje posvetili samom pisanju teksta. Naime, svi su recepti pisani isključivo dječjom rukom. Ima tu i manjih pravopisnih pogrešaka koje su namjerno ostavljene kako bi tekst koji je učenik zapisao bio što izvorniji. Pisani tekst i ilustracije crtane su materijalom koje je učenik sam odabrao: flomasteri u boji, drvene bojice i tempere.

Na kraju su skupili 60 recepata koje su fotografirali zajedno s ilustracijama. Za grafičko oblikovanje pobrinula se Nataša Bezić koja je osmislila i naslovnicu zbirke. Ova je zbirka recepata posebno zanimljiva jer su recepte zapisala djeca na svoj osebujan, dječji način. Ima tu recepata iz različitih krajeva domovine, a zapisani tekstovi obogaćuju šarolikost zavičajnog jezika. Jednostavnost i maštovitost dječjeg izraza u pisanju i ilustraciji, čini ju posebnom i jedinstvenom. Izvanredna suradnja bila je s roditeljima koji su pomagali u motivaciji učenika tijekom trajanja projekta.

Zbirku su predstavili na gradskom sajmu u Bujama, a sav dobrovoljan prilog išao je učenicima za financiranje završnog izleta. Učenici i roditelji su dugo pamtili ovaj projekt koji im je ostao u lijepom sjećanju. Kako je prošlo četiri godine od publikacije ove zbirke, ove su godine uspjeli ostvariti ponovnu publikaciju i to u digitalnom obliku.