prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šestaši kao mali glagoljaši

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva na satima Hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Kraljevica obilježava se s posebnim veseljem i aktivnosti za taj dan su uvijek kreativne.

Tako je bilo i ove godine, a šestašima je ona važna i zbog toga što nakon dvije godine napokon idu na terensku nastavu u Roč, Hum i Motovun. Upravo su im ovi sati bili odlična priprema. Prije samog kreativnog zadatka, učenici su se upoznali s glagoljaškim pismom, ali i onim najvažnijim spomenicima na glagoljici. Naglasak su stavili na Bašćansku ploču i Aleju glagoljaša koju ubrzo planiraju posjetiti, a čiju su maketu godinu ranije izradili stariji učenici.

Na repertoaru se našlo svašta i svatko je birao aktivnost koju želi. Dio učenika odlučio se okušati u izradi Bašćanske ploče od glinamola. Tu aktivnost je, zapravo, izabrala većina njih. Naravno da je bilo gotovo pa neizvedivo napisati cijeli tekst Bašćanske ploče, stoga su neki na svojim pločicama pisali mudre misli. Od svih ploča napravili su malu izložbu u holu škole te tako i ostale učenike podsjetili na važnost ovog spomenika. Drugi su se odlučili na pisanje himne na latinici i glagoljici, a treći, oni zaigrani, zaigrali su Glagomatiku i slaganje puzzli s temom glagoljskih slova. Sve aktivnosti predstavljamo u sljedećem kratkom videozapisu. Iste su predstavljene i u sklopu eTwinning projekta “Glagoljamo 6”.