prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sigurnost djece na internetu, društvenim mrežama i ulici

U posljednjih se nekoliko mjeseci sve više susrećemo s vijestima u medijima o negativnim i posljedičnim pričama u kojima maloljetno dijete susreće stranca uživo i na internetu i pritom se nađe u iznimnoj opasnosti. Roditelj u ovim slučajevima ima jednu od glavnih uloga u kojoj je potrebno posvetiti posebnu pozornost edukaciji djeteta i na što treba paziti ako često koristi internet, društvene mreže ili susreće pretjerano slatkorječivog stranca na ulici.

Djeca svih dobnih skupina nalaze se u jednakoj opasnosti i stoga stručnjaci preporučaju roditeljima da što više razgovaraju sa svojom djecom i ukažu im na potencijalne opasnosti i prijetnje, ali i posljedice koje se mogu dogoditi. Poanta razgovora nije zastrašivanje, već realno i objektivno sagledavanje mogućih opasnosti i nesigurnosti kojima je vaše dijete okruženo.

Društvene mreže i internet

Podijeljena su mišljenja o tome trebaju li roditelji imati nadzor nad društvenim mrežama svog djeteta i imaju li pravo provjeravati njihove razgovore i prijatelje. Većina roditelja i sama zna kako je dobna granica za priključivanje na Facebook 13 godina i kako djeca mlađa od 13 godina ne bi smjela imati otvoreni korisnički račun. Sva su pravila za pristupanje Facebooku dostupna na službenim stranicama. Ako vaše dijete ima više od 13 godina, samim time dobiva mogućnost pristupanja društvenim mrežama. Dijete u dobi od 13 godina nalazi se na kraju osnovnoškolskog obrazovanja i osim vaše edukacije o sigurnosti na internetu i društvenim mrežama, s istim je upoznato i preko edukacija u školama i od strane nastavnika. Vaš je odnos s djetetom samo vaš i vi ćete kao roditelj najbolje procijeniti trebate li nadgledati razgovore koje vodi na Facebooku i ostalim društvenim mrežama. S vremena na vrijeme razgovarajte i podsjetite dijete na opasnosti i prijetnje na koje mogu naići, podsjetite ih da nikada ne odaju svoje osobne podatke, broj mobitela i fotografije. Svi su savjeti Centra za sigurniji Internet i Hrabrog telefona dostupni ovdje.

Ulica je ipak ulica i stranci su ipak stranci

Roditelji oduvijek upozoravaju svoju djecu da paze na sebe kada idu ulicom i ne razgovaraju s nepoznatim ljudima. Danas je naglasak na to upozorenje još jače i ozbiljnije. Iznimno je važno djeci svih uzrasta objasniti na njima primjeren način da izbjegavaju susrete i razgovore s nepoznatim osobama, davanje osobnih podataka poput broja mobitela i kućne adrese te da ništa ne primaju od onih koji im nude slatkiše, poklone ili prijevoz. Osobito ih je važno upozoriti da ne prihvaćaju i ne traže prijevoz od nepoznatih osoba. Bez obzira gdje se nalaze i koliko je sati, uvijek vi budite ti koji će doći po njih, što se najviše odnosi na tinejdžere. Djeca moraju biti svjesna opasnosti u kojima se mogu naći i ako situacija od njih zahtijeva, moraju znati pozvati pomoć ili obratiti se pouzdanoj osobi. Otvoren i iskren razgovor koji roditelji i djeca imaju o ovakvim situacijama, vrlo je važan, jer će djetetova reakcija ako se nađe u opasnosti uvelike ovisiti o tome.

Istraživanja su pokazala kako su djeca koja redovito razgovaraju s roditeljima o opasnostima na društvenim mrežama, internetu i ulici, snalažljivija, opreznija i svjesnija situacija u kojima se nalaze ili mogu naći. Edukacija roditelja i djece o sigurnosti na internetu, ali i u njihovoj svakodnevnici, uvelike može pomoći i omogućiti pravilne i pravovremene reakcije.

Izvor:

http://www.skole.hr/ucenici/ss?news_id=14891

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/social-emotional-skills/talking-about-stranger-safety

http://www.medijskapismenost.hr/pokrenuto-prvo-nacionalno-komparativno-istrazivanje-o-sigurnosti-djece-na-internetu/