prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Webinar o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu

Nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) održali su 19. prosinca 2023. godine, već tradicionalni sedmi po redu, webinar “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu”. Javni poziv za webinar objavljen je na mrežnoj stranici Škole na koji se odazvalo čak deset škola diljem Hrvatske.

Nastavnici ISŠ-a Josip Filić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol uz pomoć nastavnika Ive Bojčić, Dubravka Glivetića i Meri Ružević te uz podršku ravnatelja Nenada Pavlinića, održali su 19. prosinca 2023. godine, webinar “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” namijenjen učenicima prvih razrednih odjela srednjih strukovnih škola Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija. U strukovnim školama učenje je temeljeno na radu i stoga su nastavnici ISŠ-a, potaknuti podatkom europske statistike da je stopa ozljeđivanja mladih radnika 25 % veća nego li kada je riječ o ostalim dobnim skupinama, ponovno odlučili i na digitalan način usmjeriti buduće mlade radnike na razmišljanje o važnosti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Cilj webinara bio je interaktivnim načinom, tj. nizom digitalnih kvizova i video sadržaja pokazati učenicima važnost tehničkog aspekta zaštite na radu, ali i skrenuti pozornost na zdravstvene posljedice nepridržavanja zaštite na radu.

U webinaru “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” su, osim gotovo dvjestotinjak učenika iz ISŠ-a, sudjelovali i učenici drugih zagrebačkih srednjih strukovnih škola i to Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića te Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, no sudjelovali su  i učenici iz Industrijsko-obrtničke škole iz Siska, Tehničke škole iz Slavonskog Broda, Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Željezničke tehničke škole iz Moravica, Pomorsko-tehničke škole i Obrtničke i tehničke škole iz Dubrovnika, Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada te Tehničke škole iz Šibenika. Nastavnici ISŠ-a webinar su organizirali u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, središnjom ustanovom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u Republici Hrvatskoj, ali i u suradnji s učenicima ISŠ-a koji su izradili animacije o pravilima za rad na siguran način i sudjelovali u pripremi pitanja za Kahoot kviz kao i pitanja koja su bila dio kolaboracije digitalnim alatom Mentimeter.

Webinar je bio namijenjen razvoju kritičkog razmišljanja učenika o otkrivanju i otklanjanju opasnosti, štetnosti  i napora koje mogu ugroziti sigurnost i zdravlje osobe na radu kako bi učenici mogli spriječiti ozljede na radu, profesionalne bolesti i druge bolesti u svezi s radom.

Život u globaliziranom svijetu ukida prostorna ograničenja i uz pomoć informacijske i komunikacijske tehnologije i virtualne mobilnosti cijeli svijet je na dohvat ruke. Nadilaženjem prostorne barijere postiže se da nastavni proces, učeniku suvremenog društva brzih promjena, bude inovativan i zanimljiv. Autori se nadaju da su webinarom “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” uspjeli spriječiti barem jednu, makar i najmanju ozljedu učenika.