prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Slavenski kontaktni seminar u Slovačkoj

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 11. do 13. svibnja 2017. godine održan je Slavenski kontaktni seminar u Bratislavi u Slovačkoj s temom „Umrežavanje s kolegama iz slavenskih zemalja“ u sklopu eTwinning suradnje. Na seminaru je sudjelovala i Slađana Ninković, učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari. 

Ukupno je sudjelovalo 45 djelatnika vrtića i škola iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Iz Hrvatske je bilo šest sudionica koje su izabrane prema provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe EU, a na temelju ocjenjene prijave i iskazane osobne motivacije. Seminar je bio organiziran u obliku predavanja i radionica u kojima su sudionici mogli vidjeti primjere i iskustva dobro osmišljenih provedenih  eTwinning projekata.

Slavenski kontaktni seminar otvorila je predstavnica Nacionalne službe iz Slovačke, Lubica Sokolikova, a potom je sudionike pozdravila Naďa Cisárová iz NA Bratislava i održala predavanje o sinergiji između eTwinninga i Erasmus+. Predstavila je portal Gateway koji je nastao kao svojevrsno proširenje eTwinninga i otvoren je za sve dionike u obrazovanju. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje uspješnih eTwinning projekata, a među predavačima bila je i učiteljica razredne nastave, Patricija Burazin iz Osnovne škole Blage Zadre u Vukovaru koja je predstavila eTwinning projekt „20 dana dobrote“.

Završna je aktivnost toga dana bila igra „Ledolomac“u kojoj su sudionici bili podijeljeni u nekoliko skupina. Različite vrste čokolada na stolu kod svakog bile su vodič za podjelu u skupine. Zadatak je bio da se u nekoliko rečenica svatko predstavi iz koje zemlje i škole dolazi, što predaje, koji mu je projektni plan na eTwinningu i iskustvo.

Sljedećeg dana, 12. svibnja, sudionici su predavanjima i radionicama, između ostalog, upoznali važnost suradnje škola iz slavenskih zemalja, naučili koje besplatne mrežme alate koristiti u realizaciji projekata, kako na Twin Spaceu ugrađivati vanjske poveznice, video sadržaje, dokumente, fotografije i upisati učenike u projekt.

Zadnji su dan seminara sudionici uspostavljali kontakte s učiteljima iz drugih zemalja kako bi stvorili nove međunarodne eTwinning projekte. Dogovarali su zajedničke aktivnosti i ciljeve projekata koje su prijavili na eTwinning portal.

Od iduće školske godine učenici Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara imat će priliku sudjelovati u projektu “Different but the same” u kojem će sudjelovati škole iz Poljske, Slovačke i Slovenije te u projektu „Živim zdravo, jedem zdravo“ u kojem će surađivati sa školom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovakav oblik suradnje kroz eTwinning virtualne projekte pruža učenicima i učiteljima unaprjeđenje uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije, bolje upoznavanje stranih jezika, razmjenu znanja i ideja, razvijanje europske svijesti te mogućnost predstavljanja vlastite zemlje, mjesta i škole ostalim partnerima Europe.

Više o samom seminaru može se vidjeti na Twinspace stranici seminara https://twinspace.etwinning.net/40497/home