prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svatko može biti dobar roditelj

Roditeljstvo je vjerojatno najteže 'zanimanje' na svijetu. Ne može se naučiti u školi, ne postoji idealna dob za obavljanje tog zahtjevnog posla, a kada ga prihvatite ne možete dati otkaz i promijeniti zanimanje.

Na svojoj djeci obično želimo ispraviti greške naših roditelja, ali se najčešće ulovimo u situaciji gdje reagiramo kao i naši roditelji. To se naziva genetika i vrlo je teško obraniti se od nje.

Isto tako i naša djeca uče po modelu, odnosno promatraju naše ponašanje i preuzimaju ga kao ispravno. Tako možete naići na situaciju gdje se trogodišnja djevojčica igra s lutkom udarajući je po ruci govoreći 'Ne to dirati!' tonom koji koriste roditelji kada se ona nađe u toj situaciji.  A u sljedećem trenutku tu istu lutku ljubi, miluje i pjeva joj uspavanku.

Kakav ste zapravo roditelj? Sve je stvar perspektive, a sljedeće vas pismo  može navesti na razmišljanje o tome:

„Dragi tata,
Pišem ti s velikom žalosti i tugom. Morao sam pobjeći s mojom novom curom jer sam htio izbjeći scenu s tobom i mamom.
U Jani sam našao pravu strast i ona je tako lijepa…Znam da ju ti ne bi prihvatio zbog svih njenih piercinga, tetovaža i njene uske motorističke odjeće kao i zbog toga što je ona toliko starija od mene, ali to nije samo ljubavna strast.
Tata, ona je trudna. Jana kaže da ćemo biti jako sretni . Ona ima kamp-kućicu u šumi i hrpu drva za loženje što će nam biti dovoljno za cijelu zimu. Želimo imati još puno djece.
Jana mi je otvorila oči činjenicom da marihuana stvarno ne šteti nikome. Uzgajat ćemo je i razmjenjivati s drugim ljudima u Komuni za kokain i ekstazy. U međuvremenu, molit ćemo se da će znanost ipak uskoro naći lijek za AIDS da Jani bude bolje, ona to sigurno zaslužuje.
Ne brini tata, meni je sad 15 godina i znam se brinuti o sebi. Siguran sam da ćemo vam kad-tad doći u posjetu da vidite svoju unučad.

Tvoj sin

P.S. Tata, ništa od napisanog nije istino. Ja sam preko puta kod Tomice doma. Htio sam te samo podsjetiti da u životu ima puno gorih stvari od one školske svjedodžbe na mom pisaćem stolu.
Volim te!
Nazovi kad bude sigurno da se mogu vratiti doma.“

(pismo nepoznatog autora)

Mnoge roditelje muče razna pitanja o svojoj ulozi. Hoće li uspjeti izvesti dijete na pravi put? Kako reagirati na dječje ispade ljutnje i bijesa? Treba li dijete udariti kada pokazuje neprimjereno ponašanje? Treba li provoditi više vremena sa svojim djetetom? I niz drugih pitanja koja u ovom trenutku muče roditelje diljem svijeta.

Prave odgovore na ova pitanja vam ne može dati nitko osim vas samih. Da biste mogli uspješno odgajati svoje dijete, trebate biti sigurni u sebe i svoje stavove prema načinu odgoja, a najvažnije od svega, trebate biti dosljedni i bezuvjetno i neizmjerno voljeti svoje dijete.
To je ona čarobna formula koja rješava sva pitanja i probleme roditeljstva.