prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U sklopu Dana medijske pismenosti upoznajemo svijet influencera i njihovih followera

Budući je medijska pismenost jedna od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, u obilježavanje Dana medijske pismenosti uključili su se i sudionici eTwinning projekta “The green changemakers” koji su u svojim školama/državama organizirali i održali sate medijske pismenosti s djecom i mladima.

Organizirali su i osmislili radionice, debate i predavanja kojima su djeci i mladima ukazali na važnost medijske i informacijske pismenosti kao i na neizostavno vrednovanje pronađenih informacija na različitim medijima te razvijanje vlastitog kritičkog mišljenja kako bi se što lakše i što pametnije znali snalaziti u “moru” informacija koje nas svakodnevno okružuje i kreira našu svakodnevicu.

Jesu li influenceri dobar uzor mladima? Tema je radionice koja je povodom Dana medijske pismenosti, provedena sa učenicima prvih i drugih razreda Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Karlovac. Radionicu su vodili mladi eTwinneri a u debati, njihovi su vršnjaci analizirali ulogu influencera kao i njihov pozitivan i negativan utjecaj na djecu i mlade pri čemu su istaknuli da se pozitivan utjecaj ogleda u poticanju prosocijalnih ponašanja (donacije, briga za potrebite, okoliš…) a negativan utjecaj prepoznali su u objavama i izazovima u obliku opasnih igara, kriminalnih djela i slično. O utjecaju influencera na djecu i mlade izrađeni su digitalni sadržaji objedinjeni na zajedničkom panou Utjecaj influenceraRadionica Utjecaj influencera na mlade

Influencera je bilo oduvijek. Od davnina, ljudi su tražili uzore koje će pratiti i kojima će težiti. Razvojem tehnologije, interneta i prvenstveno društvenih mreža, svekolika i učestala online prisutnost pojedinaca i grupa, donijela je nove načine definiranja slavne osobe. Tako uz brojne filmske, sportske, znanstvene i TV zvijezde, danas postoje i slavne osobe društvenih medija. Moderni influenceri aktivni su na svim društvenim mrežama, dijele svoje stavove, tajne, fotografije, emocije, doslovno svakodnevni život sa svojim prijateljima. Takva učestalost dovodi do povezanosti između influencera i pratitelja. Trend influencera se ubrzava a djeca i mladi radije i sve više vjeruju Instagram, You Tube, Tik-Tok influencerima nego li tradicionalnim izvorima trendova.

Biti influencerom svakako se čini zanimljivo, zabavno i stvara se dojam da baš svatko može stati pred kameru i pričati ili se fotografirati. Je li tome baš tako, testirali su u aktivnosti u kojoj su učenici pomoću mobilnog uređaja snimali određeni sadržaj u kojem su bili glavni akteri te su snimljeni sadržaj predstavljali ostalim učenicima i ispitivali ostvareni utjecaj na druge učenike. Zaključili su kako i nije baš tako jednostavno biti influencer i kako kvalitetne i smislene objave iziskuju puno vremena i truda.

Izrađen je i animirani film “Život influencera” koji prikazuje influencera koji u želji za što većom popularnošću, bez razmišljanja, reklamira proizvod, koji će se pokazati opasnim za sve koji ga konzumiraju. Film prenosi poruku i influencerima i pratiteljima o važnosti kritičkog promišljanja o medijskim sadržajima.

I jedni i drugi, moraju razvijati kritičko razumijevanje utjecaja i sadržaja i medija kojeg koriste. Animirani video napravili su učenici Gimnazije Vukovar uz pomoć FlipaClip aplikacije, pri čemu su prikaz influencera i kadrove, učenici sami grafički osmislili i kreirali. U ovim aktivnostima, približili su uloge influencera i pratitelja te osvijestili pozitivne i negativne utjecaje influencera, njihovu ciljanu skupinu te razvili kritičko razumijevanje utjecaja koji dolaze iz virtualnog svijeta.