prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Industrijske strojarske škole sudjelovali su u WorldSkills Croatia online smotri radova učenika strukovnih škola

Učenici Industrijske strojarske škole prezentirali su rad – drobilicu za plastiku u okviru međusektorske smotre Državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021.

Poziv strukovnim školama za sudjelovanje u WorldSkills Croatia 2021. međusektorskoj smotri učeničkog stvaralaštva u školskoj godini 2020./2021. upućen od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, potaknuo je učenike Industrijske strojarske škole (ISŠ) da pokažu kreativnost, inovativnost i stvaralački potencijal kako bi promovirali strukovne vještine. Učenici su, sudjelujući u razradi postupka izrade i samoj izradi drobilice za plastike, osim primjene strukovnih vještina, ispunjavali odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema održivosti, osobnog i socijalnog razvoja, poduzetništva te građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici su:

  • djelovali u skladu s načelima održivoga razvoja s ciljem zaštite prirode i okoliša,
  • suradnički učili i radili u timu,
  • upućivali na međuovisnost članova društva i proces društvene odgovornosti,
  • primjenjivali inovativna i kreativna rješenja,
  • planirali i upravljali aktivnostima,
  • sudjelovali u projektu i izradi od ideje do realizacije
  • promicali kvalitetu života u zajednici.

drobilica

Ako se dobro gospodari otpadom, otpad postaje vrlo vrijedan izvor sirovina. Najpoželjnija opcija zapravo je prestati stvarati otpad, a kada to nije moguće, ostali prihvatljivi izbori uključuju ponovnu uporabu, recikliranje i obnavljanje, dok je odlaganje najmanje prihvatljiva metoda gospodarenja otpadom. S obzirom na činjenicu da se stvaranje otpada od plastike ne može u potpunosti izbjeći te s obzirom na otpad od plastike koji se odvojeno skuplja u školi, nije iznenađujuće što su učenici ISŠ-a pokazali interes za izradu drobilice za plastiku. Svrha ovog uređaja recikliranje je plastičnog otpada kako bi se od usitnjene plastike mogao izraditi granulat potreban za proizvodnju recikliranih plastičnih predmeta. Kako je izgledao postupa izrade i kako radi drobilica za plastiku, možete pogledati na poveznici. Važnu ulogu u  izradi drobilice za plastiku odigralo je koncipiranje i konstrukcija uređaja. Od velikog značaja bilo je precizno konstruirati pojedine dijelove i povezati ih u kompaktnu cjelinu kako kasnije ne bi došlo do oštećenja uređaja. Također, važna je i zaštita dijelova uređaja od korozije, ali i od strujnog udara. Područje primjene drobilice za plastiku doista je široko. Uređaj je primjenjiv za osobne potrebe, ali i za manje radionice. Upotrebom uređaja moguće je drobiti razne vrste plastike kako bi se od usitnjene plastike mogao izraditi granulat potreban za proizvodnju recikliranih plastičnih predmeta. Uređaj je siguran za okolinu, ne proizvodi štetne plinove, nije previše bučan, a i ekonomičan je jer mu je potrošnja električne energije niska. Korištenjem dostupnih resursa materijala, alata i uređaja te recikliranjem materijala iz odjela Školske radionice ISŠ-a izrađena je drobilica za plastiku koja je, uz široku primjenu, u cijelosti ekonomski isplativa. Učenici ISŠ-a su, sudjelujući u razradi postupka izrade i samoj izradi drobilice za plastiku, pronalazili kreativna rješenja u sljedećim ciljevima održivog razvoja:

  • industrija, inovacije i infrastruktura
  • održiva potrošnja i proizvodnja
  • zaštita klime.