prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vrijeme darivanja novih iskustava

Autorica ističe da je prosinac najveseliji mjesec u godini. Kod nas se često kaže kako je prosinac mjesec darivanja, mjesec sreće i veselja. Stoga nije neobično da se proces darivanja, tj. kupovanja i poklanjanja darova povezuje s osjećajem sreće. Svi su doživjeli taj proces i nakon njega često ostajali iznenađeni koliko je osjećaj sreće i zadovoljstva zbog primljenog dara zapravo vrlo kratko trajao.

Trenutno važeće epidemiološke mjere su za mnoge povod za iskazivanje nezadovoljstva, za pasivnost, zatvaranje u kuće i povlačenje u sebe. U Osnovnoj školi Tučepi su odlučili biti drugačiji jer su oni učenici Vesele učionice 3. razreda. Pozvali su tehnologiju u pomoć i ona im je pomogla doživjeti još jedno iskustvo koje će dugo pamtiti i koje će još puno vremena izvlačiti osmijeh na lica: otputovali su u daleku Indiju.

Zahvaljujući sudjelovanju u međunarodnom projektu “Time” povezali su se s ravnateljicom i učenicima jedne od najboljih internacionalnih škola u Indiji “Vaels International School” u indijskoj pokrajini Chennai.

učenici sjede u učioniciGoogle Earth je digitalna aplikacija koja nam je pokazala koliko je Indija daleko i koliko su njihovi prijatelji – partneri u projektu daleko od Škole: trebalo bi im preko 1 700 sati hodanja do Indije! Informacije koje im je dao Google Earth bile su podloga za ponavljanje do sada naučenog o uspoređivanju, zaokruživanju i procjenjivanju brojeva do 10 000. Smislili su i nekoliko zanimljivih zadataka riječima na temu virtualnog ili potencijalno stvarnog puta do partnera na drugom kraju svijeta.

Zatim su istražili klimatske uvjete u kojima njihovi partneri žive. Iz Prirode i društva nedavno su naučili kako se određuje podneblje, koje sve vremenske prilike postoje, kako one utječu na život i rad ljudi zavičaja. Proučavajući pouzdane online izvore znanja poput Proleksis i Hrvatske enciklopedije, saznali su kako partneri imaju sasvim drugačiju klimu nego u Hrvatskoj. Ona se zove monsunska klima i baš kao i  klimi u primorskoj Hrvatskoj – glavno obilježje su joj vjetrovi. Kod nas su to: bura, jugo i maestral, a kod njih se ti vjetrovi zovu monsuni. Oni praktički imaju samo 2 “godišnja doba”, tj. ljetno vrijeme kiša i suhi zimski period.

Zatim su istražili školsku mrežnu stranicu partnera i divili se bogatstvu opreme i uvjetima koje učenici imaju u indijskoj školi. Učenike Osnovne škle Tučepi oduševio je školski bazen i lijepo uređeni tereni za različite sportove.

učenici TučepiAutorica ističe kako su na sam dan videokonferencije svi su bili jako uzbuđeni. Koliko god im je Google Earth omogućio osvijestiti koliko su geografski, tj. fizički udaljeni, tako im je Google Meet pomogao da premoste udaljenost i po privi puta u povijesti ugoste partnere iz Indije u Školi. Učenici Osnovne škole Tučepi su imali priliku po prvi puta upotrijebiti vještinu predstavljanja na engleskom. Svaki se učenik predstavio u nekoliko lijepih rečenica. Nakon predstavljanja su poslušali što su im učenici iz Indije pripremili o temi zbrinjavanja plastičnog otpada. Učenici Škole su prikazali film o projektu pretvaranja plastičnog otpada u likovna umjetnička djela. Pri kraju druženja pridružio im se i glavni organizator projekta “Time” Joseph Sheik iz Kanade. Na kraju su svi pogledali na sat i vidjeli da je u Kanadi 9:35 sati, u Hrvatskoj 15:35 sati, a u Indiji 20:05 sati. Doručak, ručak i večera istovremeno za sve sudionike videokonferencije.

Sređujući utiske projekta, učenici 3. razreda Osnovne škole Tučepi složili kako je putovati svijetom i upoznavati nove ljude i predjele izuzetno uzbudljivo i ispunjujuće iskustvo o kojem će pričati još dugo vremena – čak i nakon što pojedu i zaborave na sve slatkiše i igračkice koje su dobili darivanjem ovog prosinca.