prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zavrti i ponudi svoje rješenje za održivu budućnost

U sklopu pete aktivnosti međunarodnog eTwinning projekta “The green changemakers” korištenjem ponuđenih izvora, ali i izvora koje učenici sami pronađu, učenici pretražuju, vrednuju i sistematiziraju informacije o globalnim ciljevima održivog razvoja.

Ovom aktivnošću, upoznaju temeljne značajke svakog pojedinog cilja kao i povezanost globalnih ciljeva međusobno, a zatim uporabom odgovarajućeg online alata, predstavljaju glavne značajke svakog globalnog cilja održivog razvoja.

Za potrebe izvođenja aktivnosti, pripremljen je i oblikovan Padlet zid Globalni ciljevi za održivi razvoj (Sustainable Development Goals, SDGs) sa svih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Svaki učenik izabire jedan ili više ciljeva koje želi istražiti i za izabrani cilj/ciljeve na Padlet zidu bilježi izdvojene informacije ili sadržaje. Učenici mogu bilježiti tekst, postavljati videozapise ili poveznice no isto tako mogu stvarati i svoje digitalne sadržaje poput umnih mapa, plakata, videozapisa, stripova i slično kojima će predstaviti izabrani cilj/ciljeve. Tijek aktivnosti prati eKnjiga “The Sustainable Development Goals (SDGs)” u kojoj se nalaze sadržaji i dosadašnja kreativna ostvarenja učenika.Zavrti kotačić (Wordwall SDGs) - učenici vukovarske gimnazije David i Jaroslava

Budući da je ideju održivog razvoja važno širiti i izvan granica projekta, učenici vukovarske gimnazije, sudionici eTwinning projekta, Jaroslava Vovk, David Kovačić, Eva Šota i Vedrana Bosanac, pod mentorstvom profesorice Sanje Matičić, pripremili su kratko izlaganje putem kojeg su upoznali vršnjake s 17 ciljeva održivog razvoja naglašavajući važnost ciljeva i odgovornost svih u njihovom ostvarenju. U sklopu aktivnosti, razradili su niz pitanja u aplikaciji Wordwall te pozvali vršnjake na njihovo rješavanje i to na način da svaki učenik dobije jedno pitanje o kojem treba promisliti a potom treba ponuditi svoja rješenja s obzirom na problematiku koja se navodi u pitanju. Svoje odgovore, učenici snimaju i postavljaju u grupu Moj doprinos ostvarenju ciljeva kreiranu u aplikaciji Flipgrid (lozinka: Održivost17GV) čime odgovori /rješenja postaju dostupni svima, međusobno se potičući na odgovoran pristup djelovanju u skladu sa održivim razvojem.

Promicanje poštivanja ljudskih prava, uvažavanja drugačijih kultura i društvenih razlika, očuvanje okoliša, prirode te razvoj odgovornosti za vlastite postupke samo su neki od ciljeva kojima težimo, pri čemu četvrti cilj “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve” spaja sve ostale ciljeve i predstavlja okvir za odgoj i obrazovanje svih uzrasta kako bi i djeca i mladi bili spremni preuzeti odgovornost za stvaranje održive budućnosti. Učinimo koncept održivog razvoja u vidljivijim u društvu! Stoga potaknite svoje učenike, neka zavrte kotačić i ponude svoje rješenje!! Zajedničkim nastojanjima i djelovanjima možemo doprinijeti stvaranju održive budućnosti!