prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Znanstveno podne

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Jure Kaštelana u srijedu, 2. svibnja 2018. godine, organizirano je Znanstveno podne. Događanje je to u sklopu projekta Suradnja velikih i malih koji se u školi održava već šestu godinu s ciljem popularizacije prirodnih predmeta među učenicima razredne nastave.

Na Znanstvenom podnevu sudjelovalo je više od sto učenika od prvog do četvrtog razreda, a u ulozi pomagača okušalo se jedanaest učenika sedmih i osmih razreda. Cilj je događanja bio popularizirati predmete Fiziku i Kemiju, a pokuse su osmislile profesorica fizike Vlatka Jeras i profesorica kemije Ivana Šestan Šarić.

Učenici koji su se prijavili na Znanstveno podne, unutar dobnih skupina podijeljeni su u grupe, a svaka je grupa trebala izvesti zadani pokus. Pomagači su im na primjeren, unaprijed dogovoreni način, objasnili što se i zašto događa.

Po završetku pokusa, učenici su prelazili na sljedeći i tako redom dok nisu izveli sve pokuse. Neke od pokusa radili su pojedinačno, a neke kao grupa.

 

Svaki učenik prvog i drugog razreda izveo je četiri fizikalna pokusa i upoznao se sa snagom vode, magnetima, topljenjem leda, različitim gustoćama i dobio je priliku lansirati raketu pomoću zraka pohranjenog u balonu, te otkriti tajne poruke.

Svaki učenik trećeg i četvrtog razreda izveo je šest pokusa, dva kemijska i četiri fizikalna. Tako da su izradili dugu od prehrambenih boja, upoznali ugljikov dioksid, elektricitet, kartezijevog ronioca, sjene, tromost, magnetizam, proučavali koji balon prije pukne iznad plamena svijeće, onaj napunjen vodom ili onaj napunjen zrakom. Gasili su svijeću pomoću zraka iz plastične boce te bušili olovkom vrećicu napunjenu vodom, a pri tome ostali suhi.

Atmosfera je na događanju bila odlična. Učenici su bili veseli, nasmijani i znatiželjni. Za trud i zalaganje nagrađeni su pohvalnicom i pozvani na ponovno druženje dogodine.