prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako pomoći djetetu u rješavanju svađa i problematičnih situacija

Djeca različitih dobnih uzrasta nerijetko dolaze kući neraspoložena, tužna i zabrinuta zbog svađa i problematičnih situacija s vršnjacima i prijateljima što uvelike utječe na njihovo ponašanje i integraciju u društvo.

Roditelji u takvim trenucima imaju potrebu zaštititi dijete, ali njihov subjektivni pristup ponekada ne rezultira pozitivnim ishodom. Osnovnoškolska djeca i tinejdžeri u srednjoj školi imaju snažne emocije koje jednako snažno utječu na njihovu percepciju događaja i doživljaja drugih. Nedostatak emotivne kontrole često ih dovodi u situacije u kojima određeno ponašanje može eskalirati i poprimiti ozbiljne razmjere i posljedice.

Što roditelji mogu učiniti u takvim trenucima? Kakav stav je potrebno zauzeti? Kada se roditelj treba, a kada se ne treba direktno uključiti u rješavanje problema? Pročitajte u nastavku teksta.

Svaka priča ima dvije strane

Dijete će ispričati svoju verziju svađe ili problematične situacije i prilikom toga bit će vrlo emotivno, dramatično i povrijeđeno i rijetko će kada biti objektivno. Smireno i s uvažavanjem osjećaja kroz koje vaše dijete prolazi, pokušajte detaljnije saznati koji je točan uzrok svađe, kako je ona nastala i razgovorom pokušajte saznati je li možda vaše dijete začetnik problematične situacije koja se dogodila.

Isprika zlata vrijedi

Ukoliko se pokaže kako je vaše dijete „krivo i odgovorno“, pokušajte prvenstveno ukazati na važnost iskrenosti prema vama, ali jednako tako i prema prijatelju s kojim je dijete u svađi. Objasnite kako je iskrena isprika jedini način kako bi se svađa prekinula ili smirila i koliko je važno na takav način njegovati prijateljstva i odnose. Predložite djetetu da prilikom isprike uvijek navede točan razlog zašto se točno ispričava, neka bude pristojno i iskreno i pripremite ga na situaciju gdje isprika možda neće odmah biti prihvaćena i uvažena.

Svjesnost o odgovornosti

Važno je naučiti dijete kako biti odgovorno u svim životnim situacijama. Rješavanje svađa jedna je od situacija gdje dijete uz vašu pomoć treba naučiti kako se odgovorno ponašati. Ako dijete nije začetnik svađe, naučite ga kako se i ono u toj svađi mora ponašati savjesno i odgovorno čak i onda kada je povrijeđeno ili isprovocirano. Dijete mora biti svjesno kako niti u jednom slučaju vrijeđanje ili fizičko nasrtanje niti s jedne strane pa čak i njegove, nije prihvatljivo i dozvoljeno. Poučite ga kako se ponekada najbolje odmaknuti od situacije koje je izmakla kontroli i probati riješiti svađu drugi dan, na mirniji i staloženiji način.

Nepristranost je važna

Svaki roditelj želi odgojiti samostalno dijete koje neće cijelo vrijeme biti ovisno o vama i vašoj pomoći. Važno je da prilikom rješavanja problema ostanete nepristrani, bez obzira tko je odgovoran za svađu. Nastojte naučiti dijete na njemu prihvatljiv način, kako samo može riješiti svađu bez vašeg direktnog uključivanja jer na taj način odgajate mladog osobu koja će jednoga dana znati samostalno, samopouzdano i na ispravan način rješavati ozbiljne i konkretne životne situacije i koja će se uvijek znati zauzeti za sebe i imati ispravan i odgovoran stav prema prijateljima, kolegama i društvu u kojem živi.

Navedite vlastiti primjer

Prilikom razgovora ispričajte djetetu slične situacije koje ste sami morali proći za vrijeme odrastanja. Generacijski jaz i eventualno nerazumijevanje između vas i vašeg djeteta može se ublažiti pričom iz vašeg djetinjstva i tinejdžerskog doba. Djeca zaboravljaju kako su i njihovi roditelji nekoć bili djeca, a roditelji zaboravljaju kako su i oni sami jednom bili djeca i prolazili kroz slične situacije. Upravo je zato vaš vlastiti primjer dobar način poučavanja djeteta kako riješiti svađu s prijateljem ili problematičnu situaciju. Dijete će se s vama više povezati i osjećati se manje usamljeno, a više prihvaćeno i uvaženo.

Bullying je još uvijek sveprisutan

Svađe između djece svakodnevna su pojava, međutim bullying je sveprisutan, podmukao i sve više poprima drugačije razine pojavljivanja i važno je uočiti razliku između obične svađe i bullyinga. Ako primijetite kako se vaše dijete osamilo, povuklo u sebe, ako ocjene i uspjeh u školi drastično padaju, ako dijete prestane jesti, loše spava i nalazi isprike i načine da ne ide u školu, vrijeme je da ispitate situaciju i provjerite je li vaše dijete možda žrtva vršnjačkog zlostavljanja. Ukoliko se vaše sumnje potvrde, potrebno je poduzeti ispravne korake i što prije djetetu pružiti pravilnu pomoć koja uključuje psihologa i suradnju s školom kako bi se situacija riješila. Bullying djetetu može nanijeti trajne traume, posljedice i ozbiljne psihičke poteškoće ako se pravilno i na vrijeme ne reagira i tada je vaše uključivanje u situaciju posve opravdano. Djeca koja su žrtve bullying najčešće pate u tišini i zato je važno promatrati ponašanje i na vrijeme potražiti pomoć i savjet kako mu možete pomoći i zaštititi ga.

Izvor:

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/social-emotional-skills/when-your-child-has-trouble

http://www.roditeljstvo.com/tagovi/bullying