prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan sporta kao dio eTwinning projekta „The green changemakers“

Međunarodni dan sporta obilježava se posljednje srijede u mjesecu svibnju s ciljem poticanja djece i odraslih na bavljenje sportom i rekreacijom. S obzirom na to da učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“ http://thegreenchangemakers.weebly.com/ koji, između ostalih globalnih ciljeva održivog razvoja, potiče i prakticiranje zdravih životnih navika, učenici i nastavnici škole odlučili su biciklima doći do parka Maksimir gdje su nadopunili ponudu knjiga u kućici za knjige koju su izradili i postavili na dječjem igralištu.

Na Međunarodni dan sporta dobrom voljom i pozitivom ljudi diljem svijeta uključuju se u različite aktivnosti kao što su vježbanje, sportovi ili pak zdravi način života i prakticiranje zdravih životnih navika. Organiziraju se i održavaju različita natjecanja i programi koji privlače pozornost mnogih pa čak i onih koji ne sudjeluju, a tako je bilo i u parku Maksimir kad su učenici Industrijske strojarske škole prolaznicima objašnjavali cilj svog posjeta.

Učenici i nastavnici škole krajem prošle godine sudjelovali su u kampanji LikeYou2 čiji cilj je bio potaknuti što više građana na testiranje ili kontrolu dijabetesa tipa 2, a sudjelovati su mogle sve zagrebačke osnovne i srednje škole. Ova javnozdravstvena kampanja u Industrijskoj strojarskoj školi shvaćena je vrlo ozbiljno što je rezultiralo osvajanjem 50.000 kuna zbog najvećeg broja osoba koje su učenici potaknuli na testiranje. Učenici škole, njihovi roditelji, njihove šire obitelji i prijatelji odazvali su se testiranju na dijabetes tipa 2 i time podržati ovu hvalevrijednu kampanju koja je učenicima omogućila daljnje edukacije o kvalitetnoj i zdravoj prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti kao imperativu dobroga zdravlja. Od financijskih sredstava dobivenih u kampanji kupljeno je deset bicikala te zaštitna oprema za što bolju sigurnost u prometu te su, uoči Međunarodnog dana sporta, učenici eTwinneri Fran Božić Jokić, Antonio Maltar, Lovro Jelinić i Teo Perčić, u pratnji nastavnika eTwinnera, od škole biciklima stigli do parka Maksimir noseći pri tome ruksake pune knjiga za djecu. Knjige su svoj novi dom pronašle u kućici za knjige koju su izradili vrijedni eTwinneri. Slogan kućice za knjige glasi „Posudi, pročitaj, vrati i doniraj“, a do sada se pokazalo da najmlađi posjetitelji parka Maksimir s veseljem prihvaćaju malu slobodnu knjižnicu u kojoj nema zakasnine i članarina.

Obilježavanje Međunarodnog dana sporta bila je još jedna prilika da eTwinneri spoznaju kako sport utječe na pravilan rast  i razvoj djece, uči ih toleranciji i osnaživanju odnosa s drugima, a u ovom slučaju kao prekrasna zelena kulisa za to je poslužio park Maksimir.