prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mjesec hrvatske knjige

Svake se godine ta važna manifestacija obilježava i u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju.

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ove su godine školska knjižničarka Ivona Tabak i učiteljice Hrvatskoga jezika Vesna Samardžić i Marinela Jenjić odlučile taj mjesec posvetiti hrvatskoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić.

Ivana Brlić-Mažuranić jedna je od najvažnijih hrvatskih književnica za djecu, a ove će se nastavne godine navršiti 150 godina od njezina rođenja (18. travnja) te je to jedan od razloga zbog kojega će se u školi održati mnoge aktivnosti u njezinu čast. Na početku Mjeseca hrvatske knjige učenici su dobili zadatak izraditi otvorene knjige u kojima se nalaze likovi iz djela Ivane Brlić-Mažuranić. Knjige su bile izložene u knjižnici škole.

Uz knjige učenici su izradili i straničnike koje su ukrasili citatima iz djela književnice. Poseban dio obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige bio je događaj u kojemu su veliki učenici čitali malenima. Učenice osmih razreda čitale su učenicima prvih razreda priču Kako je guščarica Janica dospjela u školu. Maleni su pažljivo slušali čitanje priče, a zatim su imali zadatak naslikati prizor iz priče koji im se najviše svidio.

Na kraju Mjesesa hrvatske knjige učenici su se zabavili izrađujući igru Memory. Osnovni je zadatak igre pronaći slične slike i parove usklađivanjem kartica, a igrač koji uspije pronaći najviše parova kartica je pobjednik. Ova igra nije samo zabavna, već izvrsno potiče promatranje, memoriju i koncentraciju. Također pomaže u razvijanju kognitivnih i logičkih vještina koje su ključne za obrazovni razvoj. Učenici su izrađivali kartice za igru povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, a nakon toga su se i sami okušali u igri.