prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mladi njegovatelji – djeca iz tišine

S vremena na vrijeme u javnosti se pojavi priča o djeci koju je život primorao brinuti se o bolesnim roditeljima, bakama i djedovima – djeci iz tišine. Njihova požrtvovnost, zrelost te ponajprije odgovornost  zadivljuju čitatelje. Međutim, svjesnost o djeci koja su na sebe preuzela teške životne terete još uvijek je mala, gotovo nevidljivo primjetna. Baš poput njih. U tišini pokušavaju balansirati između obveza u obitelji i školski. Mladi njegovatelji, djeca koja više nisu djeca.

Prema Američkoj Udruzi za Mlade Njegovatelje (American Association of Caregiving Youth), mladi njegovatelji definirani su kao djeca i adolescenti u dobi do 18 godine koji pružaju značajnu ili znatnu pomoć, često na redovitoj osnovi, rodbini ili članovima kućanstva koji trebaju pomoć zbog tjelesne ili duševne bolesti, invaliditeta, slabosti povezane sa starenjem, zloupotrebe tvari ili drugog stanja.Mladi njegovatelji doprinose raznim aktivnostima u svakodnevnom životu. Odijevaju i kupaju bolesnika, pomažu u kućanskim poslovima,  kuhaju itd. Djeca njegovatelji osim obveze prema svojim najbližima također moraju uravnotežiti dvostruku ulogu učenika i njegovatelja.

Zasada je nepoznat podatak koliki broj djece koja njeguje bolesnog roditelja ili nekog drugog oboljelog ukućana zaista postoji. Pitanje koje se u slučaju mladih njegovatelja nameće je kakav utjecaj cjelokupna situacija ima na njihovo zdravlje i razvoj.

Istraživanja koja su provedena ukazuju na potencijalno negativne ishode poput visoke razine stresa, financijski problemi, zanemarivanje obrazovanja, a u nekim slučajevima preuranjena smrt. O njihovim životima zna se vrlo malo. Nerado govore o dvostrukom životu koji moraju voditi. Često su vođeni osjećajem srama i straha kako će u društvu biti obilježeni kao “drugačiji” od svojih vršnjaka. Ponekada ne odskaču niti zaostaju u školskim rezultatima među ostalom djecom. Dakako postoje i oni koji odustaju ili su čak primorani odustati od školovanja kako bi se u potpunosti posvetili oboljelima ili financijski potpomagali obitelji.

U Republici Hrvatskoj ne postoji točan podatak koliko je djece koja se brinu za oboljele članove obitelji niti primaju li bilo kakav oblik podrške. Poznata je tek nekolicina slučajeva mladih njegovatelja koji su svoj mladi život podredili brizi za svoje najbliže. Neki od njih morali su odustati od školovanja jer im obiteljske obveze ne dozvoljavaju mogućnost redovitog školovanja. Podaci o hrvatskoj djeci iz tišine nisu službeni. Svjesnost o njima uglavnom se dobiva iz medija.