prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Pružimo djeci ruku ljubavi“ eTwinning projekt u Osnovnoj školi „Sveti Matej“ Viškovo

Učenici 3.D razreda Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo  uključili su se tijekom školske 2019./2020. godine u eTwinning međunarodni  projekt „Pružimo djeci ruku ljubavi / We give the children a hand of love“. Projekt u kojem sudjeluju škole iz Italije, Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Poljske, Slovačke,Rumunjske i Hrvatske. Autorice projekta su Ivana Bašić i Lidija Hatadi.  Učenici su upotrebom i primjenom digitalnih alata u nastavi, suvremenim metodama  poučavanja, aktivnim i istraživačkim učenjem kroz razne projektne aktivnosti htjeli usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

Ciljevi projekta su:

  • promicanje  jednakosti djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom te njihovo socijalno uključivanje u redoviti odgojno-obrazovni proces i zajednicu s vršnjacima
  • obogatiti programe Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta i drugih događaja vezanih za djecu određenim programskim aktivnostima s djecom i za djecu.

Predloženi dani za realizaciju projekta bili su: Dječji tjedan, Međunarodni dan nenasilja,  Međunarodni dan djevojčica, Dan ljubaznosti, Međunarodni dan djeteta, Međunarodni dan zagrljaja, Svjetski dan sindroma Down, Međunarodni dan odgoja bez batina i Međunarodni dan obitelji.

Zadatak projektnih partnera bio je da izaberu nekoliko datuma, obilježe ih  s učenicima u  razredima te svoje  uratke postave na Twinspace. Radi što bolje  komunikacije autorice su za sudionike  projekta kreirale i Facebook grupu.Stoga se komunikacija odvijala  putem Twinspace-a i Skype videokonferencija.

 

Projekt je realiziran putem raznih aktivnosti. Na samom početku projektni partneri trebali su se ukratko predstaviti fotografijom razreda i kratkim opisom. To je učenicima bilo jako zanimljivom.Zatim smo počeli s izradom svoje stranice i albumom razreda. Prva aktivnosti bila je Dan ljubaznosti. “Ljubaznost je jezik kojega gluhonijemi čuju, a slijepi ga mogu vidjeti.” Mark Twain, riječi su to kojima smo započeli svoju radionicu.  Slijedio je razgovor o tome na koji način se trebamo odnositi prema osobama s posebnim potrebama kao i jedni prema drugima. Jedna od aktivnosti je bila da su djevojčice izabrale, izvlačeći iz kutije, ime jednog dječaka te je njihov zadatak bio da jedni napišu pismo na temu ljubaznosti. Omotnice pisama bile su različitih boja što je kod učenika izazvalo vedru i veselu  atmosferu.