prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručno-znanstvena konferencija „Sport i zdravlje“

Nastavnica Iva Bojčić i nastavnik Mate Sabol kao dugogodišnji razrednici međupredmetnim temama u odgoju i obrazovanju djece i mladih pridaju veliki značaj te u Industrijskoj strojarskoj školi provode razne aktivnosti i projekte za koje su višestruko nagrađivani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zagrebačka Dubrava bila je u subotu, 2. prosinca 2023., domaćin prvih Olimpijskih igara (I. OI Dubrava 2023.) kao i stručno-znanstvene konferencije “Sport i zdravlje“ okupivši odgojno-obrazovne ustanove, sportske klubove, stručnjake, znanstvenike, sportaše, udruge i građane u manifestaciji koja spaja sportsku, znanstvenu, javnozdravstvenu i edukativnu dimenziju. Organizatori, Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava i Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava, proveli su događaj koji je potaknuo zajedništvo, inkluziju i promicanje zdravih stilova života.

Svečano otvorenje Igara i konferencije „Sport i zdravlje“ održalo se u Osnovnoj škoi „Granešina“ te su sudionici imali priliku slušati izlaganja predavača iz različitih sektora. Tematski raspon predavanja obuhvatio je širok spektar relevantnih područja, pružajući uvid iz različitih perspektiva. Aspekti bavljenja sportom u vezi sa zdravljem adolescenata, ergonomski principi u radu s računalom, nutricionizam i utjecaj prehrane na zdravlje samo su neke od ključnih tema o kojima se raspravljalo.

Na svečanosti otvorenja, sudionike je pozdravio izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. Šani Samardžić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava gosp. Ilija Sliško te ravnatelj škole domaćina gosp. Marjan Vulić. Pozdravljeni su prisutni ugledni predstavnici društvenopolitičkog života, akademske zajednice, predstavnici udruga i svi ostali sudionici ovog događaja te je izražena posebna zahvalnost na dolasku prof. dr. sc. Miljenku Šimpraga, predsjedniku Hrvatske zajednice inovatora, Zorici Gregurić, predsjednici Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, vijećnici Vijeća Gradske četvrti Sesvete i članici Odbora za branitelje u Hrvatskom saboru, Ljiljani Hanžek, višoj savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje te Domagoju Greguriću, načelniku III. Policijske postaje Dubrava.

Ova raznolikost omogućila je sudionicima da steknu cjelovit pogled na važnost povezanosti sporta i zdravlja te da dobiju konkretne informacije i preporuke iz različitih stručnih područja. Time se stvorilo dinamično okruženje koje potiče dijalog, razmjenu ideja i promicanje zdravih životnih stilova među različitim skupinama sudionika. Uključivanjem stručnjaka iz javnih službi, sektora razvoja i specifičnih programa usmjerenih na adolescente i radno okruženje, Konferencija je pridonijela holističkom pristupu promicanju zdravlja kroz sport. Sudionici su imali priliku usvojiti nove spoznaje, razmijeniti iskustva te potaknuti daljnje inovacije i istraživanja u području sporta i zdravlja. Osim konferencijskog dijela, događanje je uključilo i rekreativne aktivnosti, sportske igre za osobe s invaliditetom, tradicionalne sportske igre te sportske susrete u različitim disciplinama. Također su bile dostupne zdravstvene aktivnosti, uključujući mjerenje krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase, kako bi se potaknula svijest o zdravlju. Više o svim aktivnostima moguće je saznati na poveznici 1 i poveznici 2.

Svoj doprinos sudjelovanjem na Konferenciji dali su i nastavnici škole Tomislav Bešlić, Iva Bojčić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol.

Tomislav Bešlić nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture i Kristinka Lemaić voditeljica praktične nastave, polaznicima interaktivnog izlaganja omogućili su da prepoznaju važnost motoričkih vježbi te kritičko i argumentirano prosude kakav je utjecaj tehnologije na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Pandemija uslijed bolesti uzrokovane virusom COVID-19 istaknula je činjenicu kako je računalo postalo sastavnim dijelom našeg svakodnevnog života. Koristimo ga u svrhu zabave, za efikasnije obavljanje različitih poslova, učenje, istraživanje, informiranje itd. Dobne granice za korištenje računala i mobilnih uređaja gotovo da i nema. Koriste ih djeca predškolske dobi, ali i osobe starije životne dobi. Iako su njihovi interesi različiti, posljedice rada s računalom iste su te dovode do neugodnosti i zdravstvenih poteškoća. Bol, peckanje ili svrbež u očima, bol u leđima, laktovima i ručnim zglobovima većini je poznata, no potrebno je istaknuti da do toga dolazi zbog nepovoljnih ergonomskih i organizacijskih uvjeta rada s računalom te nedovoljno kretanja i vježbi koje preveniraju bolove pri dugotrajnom radu za računalom. Nastavnici su pokazali smjernice dobre prakse u osiguravanju ergonomski i organizacijski povoljnih uvjeta za rad s računalom kako bi se smanjile opasnosti i rizici vezani za korištenje računala. Sudionici interaktivnog izlaganja mogli su vidjeti i provesti vježbe koje preveniraju bolove pri dugotrajnom radu s računalom.

Nastavnica Iva Bojčić i nastavnik Mate Sabol kao dugogodišnji razrednici međupredmetnim temama u odgoju i obrazovanju djece i mladih pridaju veliki značaj te u školi provode razne aktivnosti i projekte za koje su višestruko nagrađivani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nastavnici Bojčić i Sabol sa svojim učenicima sudjelovali su u javnozdravstvenoj kampanji “LikeYou2” za prevenciju dijabetesa tipa 2 što je učenicima omogućilo edukacije o kvalitetnoj i zdravoj prehrani te deset bicikala koji školi služe da bi se još više potaknula tjelesna aktivnost kao imperativ dobrog zdravlja. Kako su izradu i postavljanje kućica za knjige koje rade na principu „Posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj“ povezali s biciklima, svi sudionici Konferencije mogli su čuti u njihovom izlaganju Biciklima do malih slobodnih knjižnica koje su smještene u Maksimiru, Trnju, Dugavama i  Travnom. Iz svega navedenog vidljivo je da je cilj događanja bio promicanje zdravog načina života, tjelesne aktivnosti i društvene inkluzije te edukacija o važnosti sporta i zdravlja.

Manifestacija je sjajan primjer kako se kroz sportske, znanstvene i edukativne inicijative može pozitivno utjecati na zajednicu. Suradnja s različitim partnerima dodatno obogaćuje događanje i osigurava njegovu uspješnost. Program je u skladu s nacionalnim strateškim smjernicama, što dodatno podržava njezinu važnost i relevantnost za društvo. Ovo ukazuje na usklađenost s dugoročnim ciljevima i vizijom razvoja Republike Hrvatske (Nacionalna strategija RH 2030), i Grada Zagreba (Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025.) te ima potencijal pozitivno utjecati na različite aspekte društva, uključujući sport, zdravlje, inkluziju i obrazovanje, čime je osiguran vrijedan doprinos zajednici. Događaj se pokazao impresivnim jer je spojio sport, znanost, zdravlje i obrazovanje te je pružio značajan doprinos promociji sporta, zdravlja i edukacije u zajednici.